Uhapšeni Đugum u Hercegovini predvodio organizovanu kriminalnu grupu

Bosna i Hercegovina
Uhapšeni Đugum u Hercegovini predvodio organizovanu kriminalnu grupu
.

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage operativno taktičkom akcijom kodnog naziva "Hum" u Hercegovini izvršili više pretresa i zbog organizovanog kriminala uhapsili Ismeta Vrcu iz Mostara i Sadu Đuguma iz Tomislavgrada.

Đugum se sumnjiči da je prevodio kriminalnu grupu a prilikom pretresa pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičene osobe pronađeno je oružje, praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem pomenutih krivičnih djela.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK, vezano za dokumentovanje krivičnog djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, te krivičnim djelima "Izazivanje opće opasnosti", "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija", "Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih djelova za oružje", Krivičnog zakona Federacije BiH.

"Ovom istragom zadokumentovana je organizovana kriminalna grupa na čelu sa S.Đ koja se dovodi u vezu sa izvršenjem naprijed navedenih krivičnih djela, na način da je ista s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom periodu izvršila pokušaj ubistva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opće opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave", navode iz FUP-a.

U sklopu današnje operativne akcije policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršili više pretresa na području Mostara i Tomislavgrada, te su tom prilikom slobode lišeni S.Đ. (1978) iz Tomislavgrada i I.V. (1960) iz Mostara, dok su A.F (1991) i A.Š. (1987) iz Mostara ispitani, a koja se nalaze na izdržavanju kazne po drugom osnovu.

Podsjetimo da su u akciji kodnog naziva "Impact" istražitelji Federalne uprave policije hapsili na području Mostara već hapsili Sadu Đuguma 2020. godine sa grupom njegovih saradnika.

Izvor:Klix

Ne propustite