Ustavni sud odbacio Džaferovićevu apelaciju o uredbi za javne nabavke u Kantonu Sarajevo

Bosna i Hercegovina
Ustavni sud odbacio Džaferovićevu apelaciju o uredbi za javne nabavke u Kantonu Sarajevo
.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića (SDA) o ocjeni ustavnosti uredbe o kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo.

Ovaj sud je ocijenio da Džaferovićeva apelacija predstavlja nedopušten zahtjev. Riječ je o uredbi kojom se tretiraju javne nabavke u institucijama, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo. U odluci, objavljenoj na web stranici Ustavnog suda, nije obrazloženo zašto je donesena ovakva odluka.

Uredba se primjenjuje duže od godinu i po, a pojedini su bili mišljenja da se njome narušava jedinstveni sistem javnih nabavki, koji se primjenjuje u cijeloj državi. Ovaj sistem je regulisan zakonom na državnom nivou vlasti.

Spornim se smatralo to što se prilikom provođenja javnih nabavki tražilo mišljenje Kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kao i to što se javne nabavke u ovom kantonu nisu uredno prijavljivale u državnom portalu javnih nabavki, ali jesu u onom kantonalnom portalu javnih nabavki. Pojedini su osporavali i nabavke direktnim sporazumom, a koje su regulisane spomenutom uredbom.

U Vladi Kantona Sarajevo su mišljenja da nema ništa sporno u ovoj uredbi.

Izvor:Klix

Ne propustite