VUČIĆ SLAGAO OPŠTOJ SKUPŠTINI UN-a PA DOBIO STRAŠAN ODGOVOR: Ti lično si bio AGRESOR na Sarajevo i BiH!

Aktuelno
VUČIĆ SLAGAO OPŠTOJ SKUPŠTINI UN-a PA DOBIO STRAŠAN ODGOVOR: Ti lično si bio AGRESOR na Sarajevo i BiH!
,

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je na Općoj skupštini UN-a istakao da se protiv Srbije "u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja", ilustrirajući to ocjenama da je Srbja prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

"Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji", poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, uprkos neistinama koje su mogu čuti.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu - da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

"Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima", rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica, prenosi Hina.

Također, ukazao je da je američki predsednik Džo Bajden ranije jučer rekao da su Rusi besramno izvršili agresiju na suverenu teritoriju Ukrajine, što bi, kaže, uzeo u obzir sa svom zbiljom, da nije bilo više nego besramnog napada na Srbiju 1999. godine.

Srbija je, naglasio je Vučić, napadnuta, a da sama nije napala nijednu suverenu državu, nije ušla na teritoriju nijedne druge zemlje.

"Kako da objasnite svoje emocije? Međunarodno pravo mora da važi jednako za sve. Suština je u tome, a to je blesava sitnica kojom se male zemlje bore za poštovanje prava. A, svi se pozivaju na međunarodno pravo kada im odgovara, inače se pozivaju na silu", rekao je Vučić.

Na ovu njegovu konstataciju reagovao je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić.

"Predsjednik Vučić na sjednici UN: 'Srbija nije napala niti jednu suverenu državu...' Ti lično si bio AGRESOR na Sarajevo i BiH", poručio mu je Miletić.

(Novi.ba)

Ne propustite