Starinski recept za domaći kečap po receptu naših baka: Bez konzervansa i vještačkih dodataka

Praktična žena
Starinski recept za domaći kečap po receptu naših baka: Bez konzervansa i vještačkih dodataka
.

Paradajz je mnogima omiljeno ljetnje povrće. On se može konzumirati svjež, u vidu salate, može se pržiti, ali se od njega mogu praviti i ukusni obroci.

Ukoliko želite da ga sačuvate za zimu, to možete uraditi tako što ćete ga staviti u zamrzivač ili jop bolje od njega pripremiti ukusan kečap u kojem ćete uživati svim čulima.

Za njegovu pripremu nije potrebno mnogo znanja niti umijeća, već samo malo volje i slobodnog vremena.

Evo šta je potrebno kako biste spremili najukusniji kečap koji ste ikada probali.

Sastojci:

  • 15 kg paradajza
  • 1 kg šećera
  • 200 g soli
  • 200 g sirćeta
  • 250 g gustina
  • 1 kesica origana

Priprema: 

Paradajz dobro oprati i očistiti, pa ga samleti na mašini za meso, na što sitniji nož.

Zatim u njega dodati šećer, so i sirće i putiti da kuha. Kada je na pola skuhano dodajte gustin i kuvajte do željene gustine. Na kraju dodajte jednu kesicu origana i ostale začine po želji. Ukoliko volite ljuto, dodajte nekoliko ljutih papričica.

Kada se smesa prohladi sipajte u stalene flaše ili tegle, pa stavite na oko sat vremena na oko 90 stepeni u rernu kako bi se pasterizovalo. Kečap čuvajte u frizideru ili na hladnom mjestu kako se ne bi pokvarilo, s obzirom na to da u njemu nema konzervansa. 

Izvor:Glossy

Ne propustite