7 NAČINA DA IZ KUĆE ISTJERATE SMRDIBUBE: Napravite rastvor koji će ih otjerati sa vašeg kućnog praga zauvijek

Objavljeno:20.09.2022 - 17:09
A A A Times Arial

Postoji čak 7 sasvim prirodnih načina da vaša kuća postane odbojna za smrdibube. Međutim, smrdljivog Martina možete iz doma istjerati i uz pomoć insekticida

Smrdibube ili Smrdljivi Martin su insekti koje ovih dana sve češće srećemo po kući. To su bube zelene ili tambo braon boje koje mogu da narastu i do 17 milimetara. Ime su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada osećaju da su ugrožene.

Neki kažu da ih podsjeća na miris korijandera, neki na miris marcipana, ali je većini uglavnom neprijatan.

Obično žive napolju, ali kad zahladni traže toplije mjesto da prežive. One se hrane biljnim sokovima i za ljude ne predstavljaju opasnost. Ali ukoliko nikako ne želite da ih vidite u svojoj kući, postoji 7 načina da ih otjerate:

7 načina da smrdibube otjerate iz kuće:

-Na prozore navucite mreže koje će spriječiti ove insekte da uđu u vaš dom.
-Ako vidite neku smrdibubu u vašem domu, uhvatite je papirnom maramicom ili plastičnom vrećicom i izbacite je u wc šolju pa pustite vodu. Pazite da je pri tome ne znječite kako ne bi osjetili taj grozni smrad.
-Napravite sprej od bijelog luka tako što ćete razmutit četiri kašike bijelog luka u prahu u 16 supenih kašika vode. Ili zgnječite 4 čena bijelog luka u pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu sa bijelim lukom stavite u raspršivač pa isprskajte okove prozora, mreže za prozore i vrata, kao i sva mjesta gdje smrdibube mogu da uđu. Miris belog luka će otjerati ove napasti.

-Ako ne volite miris bijelog luka, umjesto njega koristite nanu. Eterično ulje nane pomiješajte sa vodom da miris bude interzivniji i sa ovim sprejem isprskajte okove prozora i vrata i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe u vaš dom.
-U činiju sa vodom (oko 2 l vode) sipajte 1 supenu kašiku deterdženta za veš pa promiješajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavjesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu - brzo će se ugušiti.
-Napravite rastvor od 200 ml vode, 200 ml sirćeta (al*oholnog) i 100 ml soka od limuna. Sa ovim rastvorom isprskajte okove prozora i vrata, kao i pukotine. Smrdibuba će pobjeći od ovog mirisa.
-Rastvor od ljutih papričica je najjači sprej koji provjereno tjera smrdibube. Potrebne su vam 3 najljuće ljute papričice, 3 čena bijelog luka, 1 glavica crnog luka, 300 ml sapunice. Isjeckajte paprike i luk pa dodajte u sapunicu. Pokrijte krpom i ostavite da sve odstoji tokom noći. Sutra smjesu procijedite pa sipajte u raspršivač kojim ćete isprskati vrata i prozore, zidove i ostale pukotine.
Smrdibube neće imati šansu. Zaobilaziće vaš dom u velikom luku!