URADITE OVO UJUTRU I NEĆETE IMATI PROBLEM SA NESANICOM: Potreban vam je samo 1 minut, a korist je višestruka

Zanimljivosti
URADITE OVO UJUTRU I NEĆETE IMATI PROBLEM SA NESANICOM: Potreban vam je samo 1 minut, a korist je višestruka
-

Ako patite čak i od povremenih napada nesanice, vjerovatno biste pokušali skoro sve samo da se dobro naspavate.

Kvalitetan san je od ključne važnosti za zdravlje. Ljekari upozoravaju da na zdravlje srca utiče noćno buđenje, jer diže pritisak.

"Ako vam treba dosta vremena da se uspavate i često se budite tokom noći, zdravlje vašeg srca može biti ugroženo. U tim slučajevima pritisak će da raste što može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti", tvrdi kardiolog Kejti Tomaško.

"Ležanje u krevetu dok radite ili gledate televiziju, dremanje ili ispijanje napitaka sa kofeinom poslije 14 časova, i korišćenje telefona ili računara, može uzrokovati nesanicu", upozorava Vanesa Osorio, stručnjak za spavanje u Sleepopolisu. Ona tvrdi da tada ni topao biljni čaj ne pomaže, i upozorava na još nekoliko stvari koje ne smiju da se rade u spavaćoj sobi.

 "Nemojte razmišljati o neplaćenim računima, učiti ili telefonirati... dok ste u krevetu ili čak u spavaćoj sobi. Sve ove aktivnosti povećavaju budnost.

 "Simptomi nesanice se javljaju kod otprilike 33 do 50 procenata odrasle populacije, dok se hronični poremećaj nesanice koji je povezan sa uznemirenošću  procenjuje na 10 do 15 procenata“, tvrde istraživanja. 

"Uobičajeni uzroci nesanice uključuju stres, nepravilan raspored spavanja, loše navike spavanja, poremećaje mentalnog zdravlja poput anksioznosti i depresije, fizičke bolesti i bol, lijekove, neurološke probleme i specifične poremećaje spavanja“, objašnjava Fondacija za spavanje. "Za mnoge ljude, kombinacija ovih faktora može pokrenuti i pogoršati nesanicu." Istraživanja takođe otkrivaju da nesanica može biti simptom post kovida.

Poremećaji spavanja se mogu manifestovati na različite načine -treba dosta vremena da se uspavate i često se budite tokom noći - a negativni efekti neprospavane noći mogu se osetiti i psihički i fizički.

"San je važan za zdravlje, podjednako kao i zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost“, savjetuju ljekari iz klinike Majo i tvrde da je jako važno da idete na spavanje u isto vrijeme svake večeri. Postoji još jedan trik koji vam može pomoći da se lakše uspavate.

Najnovija studija otkriva da je čak  74 odsto ispitanika reklo da bolje spava kada noću legnu u uredno namešten krevet.

"Iako može izgledati kao mali zadatak pospremanje kreveta ujutu poboljšava raspoloženje i podstiče vas da preuzmete druge zadatke tokom dana. Takođe će vam pomoći da bolje spavate. noću“, savetuje Osorio.

"Ljudi bi mogli bolje da spavaju nakon što ujutru nameste krevet jer to promoviše dobru higijenu sna, a povratak kući u sveže namešteni krevet pomaže vam da poboljšate raspoloženje, snizite nivo stresa i promovišete mirno i opuštajuće okruženje u spavaćoj sobi“, objašnjava Osorio, „Pored toga, pospremanje kreveta ujutru vas obeshrabruje da ga zabrljate ili da se vratite u krevet tokom dana i pomaže u stvaranju jake veze između vašeg kreveta i mirnog sna.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite