PREKINULA TRADICIJU: Meghan Markle jedina nije nosila "veo žalosti" na sahrani kraljice Elizabete

Show
PREKINULA TRADICIJU: Meghan Markle jedina nije nosila "veo žalosti" na sahrani kraljice Elizabete
.

Sve kraljevske dame koje su prisustvovale sahrani kraljice Elizabete II stigle su obučene u crno kako bi izrazile svoju tugu i ispoštovale dugogodišnji kraljevski bonton.

Kate, Camilla i Sophie bile su među mnogim ženama koje su nosile tradicionalne crne šešire i "veoove žalosti" kako bi označile svoju tugu. Međutim, veo nije nosila i Meghan Markle.

Velovi žalosti su tradicionalni, iako nisu obavezni, za ženske članove kraljevske porodice i simboliziraju da ih nosilac tuguje za voljenom osobom. Pokrivalo za glavu je obično izrađeno od čipke, tila ili finog mrežnog materijala i omogućava osobi više privatnosti kada ga nosi.

I Katein i Camillin mrežasti veo žalosti bili su pričvršćeni na prednji dio njihovih šešira i protezali se do brade. Meghan Markle je nosila crni šešir bez vela, što je prihvatljivo, ikako nije u skladu sa kraljevskom tradicijom.

Veo žalosti popularizirala je kraljica Viktorija nakon smrti njenog supruga, princa Alberta, 1861. godine, ali datira mnogo prije njenog vremena.

Kraljevska istoričarka Džesika Storošuk rekla je za Page Six Style da se običaj "često smatrao 'oklopom' i da bi zaštitio njihovu tugu od javnosti".

Od svih kraljevskih žena se također očekuje da nose 'nakit žalosti', obično bisere jer se smatra da simboliziraju suze tuge.

Izvor:Klix

Ne propustite