4 MJESECA BIO U KOMI, A ŠEST SATI JE TRAJALA OPERACIJA: Urasla dlaka ga umalo koštala života, a evo kada je smrtonosna

Porodica i zdravlje
4 MJESECA BIO U KOMI, A ŠEST SATI JE TRAJALA OPERACIJA: Urasla dlaka ga umalo koštala života, a evo kada je smrtonosna
Urasla dlaka nerijetko sama izraste, ali se ponekad desi da dođe do infekcije, a to nije nimalo jednostavno

Urasla dlaka nerijetko sama izraste, ali se ponekad desi da dođe do infekcije, a to nije nimalo jednostavno

Svi smo se makar jednom u životu susreli sa uraslom dlakom, za koju nam nije bio potreban bilo kakav medicinski tretman. Iako je ova pojava češća kod muškaraca, veliki broj žena se takođe suočava sa uraslom dlakom, prenosi Mondo.

Urasla dlaka je dlaka koja se uvila nazad u kožu, umesto da raste iz površine kože. Medicinski je poznata kao "pseudofolikulitis barbae", a najčešća je kod ljudi sa gustom, grubom ili kovrdžavom dlakom.

Većinom su urasle dlake apsolutno bezopasne i nestaju same, ali u rijetkim slučajevima mogu da se inficiraju. Inficirane urasle dlake mogu biti veoma bolne, a tada je najbolje da se neko vreme ne brijete, kako biste omogućili vašoj koži da se oporavi.

Ipak, ako urasla dlaka ili područje oko nje postane veoma bolno, vruće, crveno ili natečeno, možda bi trebalo da posetite svog lekara opšte prakse. To je naročito važno ako ste dobili visoku temperaturu ili ako osećate drhtavicu, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

U takvim situacijama, lekari primenjuju korišćenje sterilne igle, kako bi oslobodili "zarobljene" dlake, nakon čega se dobija antibiotska krema ili tablete za liječenje infekcije. Međutim, ako se urasla dlaka ne leči, to može dovesti do drugih komplikacija, koje bi potencijalno mogle da budu i smrtonosne.

Urasla dlaka može da izazove stafilokoknu infekciju, a ako infekcija uđe u krvotok, nastaje sepsa. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je sepsa odgovorna za jednu od pet smrtnih slučajeva širom sveta. Iako je malo verovatno dobiti sepsu od infekcije stafilokokom, ipak je moguće.

Bez obzira na to, ako se infekcija stafilokokom ne dijagnostikuje i ne leči na vreme, to može dovesti do hospitalizacije, pa čak i do određenih operacija.

Jedan od primjera je 40-godišnji muškarac iz Ohaja, čija je operacija 2016. trajala šest sati, a sve zbog komplikacija izazvanih uraslom dlakom. Tri godine od nastajanja urasle dlake koju nije lečio, dobio je cistu na nozi, zbog čega je četiri meseca bio u bolnici u komi.

Kako se liječi?

Dlake mogu nejžno da se izvuku toplom krpom za pranje i mekom četkicom za zube. Nakon što namočite krpu za pranje u toploj vodi, nanesite je na uraslu kosu kako biste zagrijjali i opustili pore i folikule. Trljanje krpe za pranje blagim kružnim pokretima može pomoći da se dlaka odvije.

Ne propustite