Prkosi Olimpijadi: Putin predložio organizaciju novog sportskog takmičenja

Sport
Prkosi Olimpijadi: Putin predložio organizaciju novog sportskog takmičenja
Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu ova zemlja doslovno je odsječena, a klubovi i reprezentacije izbačeni su iz brojnih sportskih takmičenja.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu ova zemlja doslovno je odsječena, a klubovi i reprezentacije izbačeni su iz brojnih sportskih takmičenja.

Tako je predsjednik Rusije Vladimir Putin na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u petak rekao kako bi ova grupa trebala razmotriti formiranje vlastitog sportskog takmičenja.

“Postoje dobre mogućnosti za kreiranje sportske suradnje s perspektivom održavanja velikih sportskih događaja pod pokroviteljstvom SCO-a. Da bismo to učinili, moramo razmisliti o stvaranju udruge sportskih organizacija pod našim pokroviteljstvom”, rekao je Putim.

Predsjednik Rusije je u govoru na samitu zemalja SCO-a u Samarkandu u Uzbekistanu jasno dao do znanja da želi da se udruži sa dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta: Indijom i Kinom, te da postane značanja globalna protuteža Zapadu predvođenom Amerikom koja je okrenula leđa Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Također, i prije sankcija zbog napada na Ukrajinu sportistima iz Rusije je na prethodno dvije Olimpijade bilo dozvoljeno da se takmiče, ali pod neutralnom zastavom. Sve to zbog skandala sa dopingom unutar ove zemlje.

Kina je od 2008. godine bila domaćin Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, ali je oba takmičenja zasjenio rat ili pripremama za rat Rusije i bivših sovjetskih republika. 2008. sa Gruzijom, te 2022. sa Ukrajinom.

Prijedlogu Putina priključio se i predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko, koji je rekao kako predlaže mogućnost održavanja niza sportskih takmičenja u okviru SCO-a i to: ljetne igre 2024., te zimske 2026. godine.

Ovi datumi se uglavnom podudaraju s održavanjem Ljetnih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, te Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Cortini 2026. godine.

Inače, SCO je sigurnosni blog osnovan 2001. godine. Sastoji se od Kine, Rusije, Indije, Pakisana i četiri postsovjetske srednjeazijske države, a u procesu je još i primanje Irana. Također zemlje koja je u sukobu sa Zapadom.

Ne propustite