JAJA SE NE KUHAJU U VODI! OVAJ TRIK SAM SAZNALA TEK DANAS: Evo kako ih možete PRAVILNO PRIPREMITI- najukusnija do sada

Praktična žena
JAJA SE NE KUHAJU U VODI! OVAJ TRIK SAM SAZNALA TEK DANAS: Evo kako ih možete PRAVILNO PRIPREMITI- najukusnija do sada
.

Sljedeći put kada budete željeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuhano jaje, nemojte ga kuhati u vodi.

Voda prska svuda okolo, ljuska može da napukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Zato je mnogo bolje rješenje jaja skuhati na pari.

Sve što vam je potrebno je šerpa koja ima nastavak za kuhanje na pari i malo vode. U šerpu sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje taj nastavak), a zatim preko nastavka za kuvanje na pari rasporedite jaja i prokuvajte vodu.

Ultra vruća para će zagrijati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuhanje na pari nježnije - bjelance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuhano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mljevenog bibera i uživajte.

S druge strane, za meko kuhano jaje - i za savršeno kuhan bjelanac i žumance, kuhajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje svježe? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom. Ako potone, onda je svježe, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu, prenosi Krstarica.

Ne propustite