Ove 2 riječi su ključne za sretnu vezu i brak: Koliko često ih izgovarate?

Ljubav
Ove 2 riječi su ključne za sretnu vezu i brak: Koliko često ih izgovarate?
-

Da bi neko opstao kao par na duge staze, ljubav i strast nisu dovoljni

Na početku emotivne veze većina parova je opsjednuta strašću. Ali, kako vreme odmiče, a strast jenjava, na scenu stupaju sličnosti i razlike među partnerima koje su, zapravo, presudne da li će oni nastaviti da funkcionišu kao par ili će se razići.

Stručnjaci za veze tvrde da postoji kratka i efektna rečenica koja može da spasi svaku vezu, odnosno brak od raskida i razvoda.

Glasi: „Hvala ti.“

- Najdublji princip u ljudskoj prirodi je žudnja da se osjetimo cijenjenim – kaže američki psiholog Vilijam Džejms.

Zahvalnost je dar koji dajemo drugima i koji nas ništa ne košta. Darivanje zahvalnosti kroz efikasnu komunikaciju popravlja odnose među partnerima više od bilo čega materijalnog.

Zbog čega smo onda postali toliko škrti kad bi „drugoj polovini“ trebalo da kažemo „hvala ti“ svaki put kad on/ona nešto učini za nas?

Da li smo postali previše zauzeti?

Previše samoljubivi?

Previše tvrdoglavi?

I najveće ljubavi upadaju u opasnu zamku kad partneri počnu da podrazumevaju dobre stvari koje „druga polovina“ čini za njih.

Kad osetite da situacija u vašoj vezi ili braku postaje napeta, stanite i zapitajte se kad ste posljednji put osjetili cijenjeno. Takođe, jednako je važno i da se setite kad ste posljednji put vi učinili nešto da se vaša „druga polovina“ osjeća cijenjeno. Ovo pomaže u raspršivanju bijesa, frustracija, straha i povrijeđenosti i omogućava da iznova fokusirate energiju na dobru i zdravu komunikaciju.

Zahvalnost ne može da se potroši.

Obratite pažnju na ono što partner/partnerka radi i zahvalite na tome. Pored toga što ćete u „drugoj polovini“ probuditi osijećaj važnosti i zahvalnosti, i sami ćete se osjećati bolje.

Ne podrazumijevajte jedno drugo – u suprotnom, to je siguran put ka krahu veze ili braka.

(Telegraf.rs)

Ne propustite