Uvoz radnika iz Turske: Za njih je BiH - Njemačka

Bosna i Hercegovina
Uvoz radnika iz Turske: Za njih je BiH - Njemačka
Na brojnim gradilištima širom zemlje, osim naših jezika, mogu se čuti turski, kineski i arapski. Među oglasima za poslove na istoku svijeta, BiH kotira kao zemlja sa dobrim uslovima za radnike iz inostranstva.

Na brojnim gradilištima širom zemlje, osim naših jezika, mogu se čuti turski, kineski i arapski. Među oglasima za poslove na istoku svijeta, BiH kotira kao zemlja sa dobrim uslovima za radnike iz inostranstva, piše Akta.ba.

Kompanije koje rade na postavljanju tramvajskih šina u Sarajevu kažu da nisu ni sanjale da će se suočiti sa nedostatkom radnika. Zbog toga su uvezli stranu radnu snagu, a kakve im uslove omogućavaju, za Novu BH govorio je Osman Jahić, direktor jedne od kompanija koja radi na izvođenju radova u Sarajevu.

"Ovim uposlenicima morali smo obezbijediti smještaj, hranu, zdravstveno osiguranje… Kupili smo i autobus da bi ih dovozio na posao. Kada govorimo o uslovima za radnike iz Turske, kada uzmemo u obzir njihovu inflaciju, za njih je Bosna - Njemačka", kaže Osman.

Domaći poslodavci sada strahuju da bi takvu reputaciju mogla pokvariti sama država, čije vlasti nemaju sluha za ono što se dešava na tržištu.

Ne propustite