UJUTRO NAPRAVITE NAJBOLJU BOSANSKU KAFU, EVO U ČEMU JE TAJNA: Razbudit će vas iste minute

Praktična žena
UJUTRO NAPRAVITE NAJBOLJU BOSANSKU KAFU, EVO U ČEMU JE TAJNA: Razbudit će vas iste minute
,

Probajte nekoliko trikova za koje malo ko zna a koji neverovatno poboljšavaju ukus crnog napitka. Evo kako da skuvate najbolju kafu

Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i  odabir džezve  Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagreju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak.

Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neke cake za koje verovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.

kafa

Važne nijanse

Najbolje je da koristite samo sveže pečena i sveže mlevena zrna. Da bi napitak uvek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mesec dana i posle mlevenja oko nedelju dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma. Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi pre nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuvati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne preterate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.

Korisni trikovi

  • Kafu kuvajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrevanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva.
  • Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa skuva u već zagrejanoj vodi. 
  • Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mlevenu kafu, vrate na riglu na par sekundi, pa sklone i promešaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.
  • Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus.

IzvorMondo

Ne propustite