Potpredsjednik njemačkog parlamenta predložio otvaranje Sjevernog toka 2

Svijet
Potpredsjednik njemačkog parlamenta predložio otvaranje Sjevernog toka 2
Njemačka bi trebala otvoriti plinovod Sjeverni tok 2 kako bi se pripremila za zimu, izjavio je danas potpredsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Kubicki, naglasivši da bi prioritet vlade trebala biti stabilna opskrba plinom.

Njemačka bi trebala otvoriti plinovod Sjeverni tok 2 kako bi se pripremila za zimu, izjavio je danas potpredsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Kubicki, naglasivši da bi prioritet vlade trebala biti stabilna opskrba plinom, piše Hina.

"Trebali bismo požuriti i otvoriti Sjeverni tok 2 kako bismo napunili svoje spremnike plinom za zimu", kazao je Kubicki u razgovoru za RedaktionsNetzwerk Deutschland.

"Ne postoji razumni razlog" da se to ne napravi, dodao je njemački dužnosnik, odbacivši primjedbu novinara da bi taj potez bio protumačen kao trijumf ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prioritet vlade trebalo bi po njemu biti osiguravanje stabilne opskrbe plinom, a "kada skladišta plina budu puna, možemo ponovo zatvoriti Sjeverni tok 2, ali i druge plinovode, kada postanemo neovisni o ruskom plinu. No, još nismo u toj poziciji", naglasio je Kubicki.

Njegov prijedlog naišao je na oštre kritike i u redovima FDP-a čiji je član. Liberali su manji koalicijski partner u vladi kancelara Olafa Scholza.

Čelnik FDP-a Christian Dürr rekao je da "intenzivno raspravlja o tome kako ove zime izbjeći prijeteću energetsku krizu. Kao stranka, iznijeli smo niz prijedloga, a otvaranje Sjevernog toka 2 nije među njima".

Dürr je također rekao da bi otvaranje plinovoda, koji je trebao biti dobiti dozvolu nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači, poslalo "pogrešan signal našim europskim partnerima".

Predložio je da umjesto toga tri preostale njemačke nuklearne elektrane privremeno nastave s radom kako bi se ublažio pritisak na energetskom tržištu. Njemačka ih je odlučila zatvoriti u sklopu politike napuštanja nuklearne energije nakon nesreće u japanskoj Fukushimi.

Kubickijeve izjave kritizirala je i organizacija mladih FDP-a.

Prijedlog obilježava "ista naivnost (u odnosu) prema Rusiji koja nas je i dovela u ovu opasnu situaciju energetske ovisnosti o Rusiji", rekla je čelnica mladeži FDP-a Franziska Brandmann.
 

Ne propustite