Ruski špijuni pogrešno procijenili Ukrajinu, Putinu dali krive informacije

Svijet
Ruski špijuni pogrešno procijenili Ukrajinu, Putinu dali krive informacije
Ruska sigurnosna služba je nekoliko dana prije invazije na Ukrajinu počela slati zagonetne upute doušnicima u Kijevu. Spakirajte svoje torbe i napustite glavni grad, ali ostavite ključeve kuće, poručili su im.

Ruska sigurnosna služba je nekoliko dana prije invazije na Ukrajinu počela slati zagonetne upute doušnicima u Kijevu. Spakirajte svoje torbe i napustite glavni grad, ali ostavite ključeve kuće, poručili su im.

Upute su poslali viši časnici ruske sigurnosne službe (FSB) iz Odjela za operativne informacije, koji su imali cilj osigurati rušenje ukrajinske vlade i nadziranje postavljanja proruskog režima. FSB je tada bio uvjeren da će preuzimanje vlasti u Kijevu biti kratkotrajan i lak projekt.

"Uspješno putovanje!" poručio je jedan službenik FSB-a drugom koji je poslan u Ukrajinu da nadgleda planiranu okupaciju, prema razotkrivenoj komunikaciji. Nema naznaka da je primatelj poruke ikad stigao do prijestolnice jer su planovi FSB-a propali uslijed povlačenja ruskih snaga u prvim mjesecima rata.
"Rusi su bili u krivu. Postavili su strateške ciljeve koji su bili izvan njihovih mogućnosti"

Komunikacije koje razotkrivaju te pripreme dio su većeg skupa osjetljivih materijala do kojih su došle ukrajinske i druge sigurnosne službe, a u njih je imao uvid i Washington Post.

FSB je proveo desetljeća špijunirajući Ukrajinu, pokušavajući kooptirati njezine institucije, isplatiti dužnosnike i raditi na sprječavanju bilo kakve ideje skretanja prema Zapadu. Nijedan aspekt FSB-ove obavještajne misije izvan Rusije nije bio važniji od prodiranja u sve razine ukrajinskog društva.

Međutim, agencija nije uspjela onesposobiti ukrajinsku vladu, potaknuti bilo kakav privid proruskog vala ili umanjiti moć predsjednika Volodimira Zelenskog. Službenici FSB-a možda nisu shvaćali kakav otpor može pružiti Ukrajina. Ili jesu, ali nisu mogli ili nisu htjeli prenijeti takve procjene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Rusi su bili u krivu. Postavili su strateške ciljeve koji su bili izvan njihovih mogućnosti. Pogreška Rusije bila je bazična i strateška", rekao je visoki američki dužnosnik s pristupom povjerljivim informacijama o Rusiji i njezinim sigurnosnim službama.

U interesu je ukrajinskih sigurnosnih službi diskreditirati ruske špijunske agencije, ali ključne pojedinosti ovog otkrića potvrdili su i dužnosnici zapadnih vlada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krive procjene

Izvješća pokazuju da je jedinica FSB-a odgovorna za Ukrajinu porasla u mjesecima koji su prethodili ratu i da ju je podržavala ogromna mreža plaćenih agenata u ukrajinskom sigurnosnom aparatu. Neki su se pokorili i sabotirali ukrajinsku obranu, dok su drugi očito spremili FSB-ove isplate u džep, ali istovremeno odbili izvršiti naredbe Kremlja.

Ima i zapisa koji samo povećavaju misterij ruskih pogrešnih procjena. Opsežna istraživanja koja je proveo FSB pokazuju da je velik dio ukrajinskog stanovništva bio spreman oduprijeti se ruskoj invaziji i da su očekivanja da će ruske snage biti dočekane kao osloboditelji bila neutemeljena. Ipak, FSB je nastavio hraniti optimistične procjene Kremlja da će mase Ukrajinaca pozdraviti dolazak ruske vojske i obnovu promoskovske vlade.

Držeći se ovih pogrešnih pretpostavki, FSB je zagovarao ratni plan temeljen na ideji da će munjeviti napad na Kijev srušiti vladu za nekoliko dana. Zelenskij je trebao biti mrtav, zarobljen ili u egzilu, pri čemu bi se stvorio politički vakuum koji bi ispunili agenti FSB-a. Umjesto toga, operativci FSB-a, koji su u jednom trenutku stigli do predgrađa Kijeva, morali su se povući zajedno s ruskom vojskom.

No Putin, čini se, nije poduzeo neke mjere protiv svojih špijunskih čelnika, unatoč razmjerima njihovih pogrešnih procjena. Među onima koji su planirali stići u Kijev krajem veljače bio je i Igor Kovalenko. Razmjena koju je Kovalenko 18. veljače imao s podređenima u FSB-u ukazuje na to da je bacio oko na stan u kijevskoj četvrti Obolon, s pogledom na rijeku Dnjepar.

Kovalenko bacio oko na stan u Kijevu?

Presretnute komunikacije pokazuju da je Kovalenko tražio adresu stana i podatke za kontakt doušnika FSB-a koji se u njemu nalazio. Ukrajinske vlasti su rekle da je doušnik kasnije priveden i ispitan. Jedan od podređenih Kovalenku dao je adresu, telefonske brojeve i ključne riječi korištene za komunikaciju s doušnikom, koji je služio u vladi Zelenskog, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Dužnosnici su odbili identificirati doušnika, ali su rekli da je priznao da mu je FSB nekoliko dana prije invazije naložio da spakira svoje stvari, ostavi ključeve i napusti glavni grad.

Drugi doušnici koje su uhitile ukrajinske vlasti dali su slične iskaze. Navodno im je bilo rečeno da će sve biti drukčije kada se vrate.

 

Ne propustite