Skupština Crne Gore raspravlja o smjeni Vlade

Region
Skupština Crne Gore raspravlja o smjeni Vlade
U Skupštini Crne Gore počela je vanredna sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi.

U Skupštini Crne Gore počela je vanredna sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore potpisala su 32 poslanika DPS-a, SDP-a, SD-a, DUA-e i Liberalne partije. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je da tu inicijativu podrži 41 poslanik.

Iz Demokratske Crne Gore kazali su da će njihov Klub poslanika, na osnovu rasprave u parlamentu, stavova svih aktera i ukupne atmosfere i argumentacije, donijeti konačnu odluku o inicijativi.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je u četvrtak da je Abazović već trebalo da započne pregovore o rekonstrukciji Vlade.

Glavni odbor Bošnjačke stranke je, na jučerašnjoj sjednici, ovlastio Predsjedništvo te partije da, u susret glasanju o nepovjerenju Vladi, donese konačnu odluku.

Prava i Ujedinjena Crna Gora najavili su da će glasati za nepovjerenje Vladi, dok je lider Demosa Miodrag Lekić kazao da će ta stranka najvjerovatnije biti uzdržana.

U obrazloženju inicijative ocjenjuje se da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u državi dodatno pogoršani.

“Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje”, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Abzović je ranije kazao da će, ukoliko se ne izglasa nepovjerenje Vladi, odmah početi njenu rekonstrukciju u kojoj neće biti mjesta za DPS i SDP.

Prethodnoj Vladi, na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić, u parlamentu je nepovjerenje izglasano 4. februara.

Ne propustite