Šta se dešava s tijelom ako svaki dan jedete grožđe

Porodica i zdravlje
Šta se dešava s tijelom ako svaki dan jedete grožđe
Evo zbog čega je grožđe zdravo i kako produžava životni vijek.

Evo zbog čega je grožđe zdravo i kako produžava životni vijek.

Septembar, poznat i kao mjesec grožđa samo što nije došao, a osim što je ova voćka prava poslastica na trpezi, takođe ima i brojne zdravstvene prednosti.

Nedavno istraživanje je pokazalo da svakodnevno unošenje barem jednog većeg grozda smanjuje nivo holesterola i takođe povećava antioksidativne molekule, što automatski znači da produžava životni vijek.

Iako je studija rađena na miševima (koji sa ljudima dijele gotovo 90 odsto zajedničkog DNK), doktor Džon Pecuto je otkrio da bi redovno konzumiranje grožđa moglo da produži četiri do pet godina života.

Zbog čega je još grožđe zdravo i zašto se baš ono smatralo "hranom bogova"? Prema rečima nutricionistkinje Laure Mekdermot, grožđe je bogato antioksidansima i vitaminima, a takođe poseduje i fitonutrijente koji pomažu ćelijama DNK da ostanu zdrave, a samim tim i cjelokupnom organizmu. Antioksidansi u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom "bore se" protiv slobodnih radikala koji predstavljaju jedan od vodećih uzročnika starenja kože.

Takođe, ova "hrana bogova" pomaže i u regulaciji nivoa šećera u krvi i štiti zdravlje srca. Savet nutricionista jeste da dnevno konzumirate najviše dvije šake grožđa, odnosno dva grozda kako biste zadovoljili vaše dnevne zdravstvene potrebe.

Ne propustite