OBRATITE PAŽNJU!

MISLITE DA JE ZBOG VRUĆINE: Slabost, konfuzija, znojenje često ukazuju na opasan tumor

Objavljeno:18.08.2022 - 15:48
A A A Times Arial

Foto: Printscreen/Youtube

Istraživanje kancera ukazalo je da su neki do simptoma neuroendokrinog tumorapankreasa veoma slični sa onim kako reagujemo na visoke temperature i toplotu

Tokom visokih ljetnjih temperatura, nekako se više zamaramo, a suv i težak vazduh još više doprinosi tome. I povrh toga što napolju "gori asfalt", prinuđeni smo da izađemo iz kuće i završimo obaveze koje nas čekaju.

A onda kada se vratimo, osećamo nevjerovatan umor. Iako se na prvi pogled to pripisuje vrućem vremenu, u određenim slučajevima to može da bude odraz potencijalno opasnog stanja organizma.

Američko udruženje za istraživanje kancera ukazalo je da su neki do simptoma neuroendokrinog tumorapankreasa veoma slični sa onim kako reagujemo na visoke temperature i toplotu.

Poznato je da se u pankreasu, odnosno "gušterači" prozvodi insulin čija je osnovna uloga da održava normalan nivo šećera u krvi.

A ovo su neki od simptoma koji ukazuju na neuroendokrini tumor pankreasa:

Slabost
Konfuzija
Znojenje
Ubrzani rad srca

Američko udruženje objašnjava da ovi tumori proizvode dosta insulina koji snižava nivo glukoze u krvi, a previše njega dovodi do smanjenog nivoa šećera u krvi, što može da izazove gorepomenute simptome.

"Kada šećer u krvi postane veoma nizak, to može da dovede do toga da se osoba onesvijesti ili čak da uđe u stanje kome i doživi napade", rekli su stručnjaci.

Zato, ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, potražite savjet i pomoć vašeg ljekara.