Mostar će konačno dobiti olimpijski bazen

Vijesti
Mostar će konačno dobiti olimpijski bazen
Kako navode predstavnici Grada Mostara početkom rujna 2022. godine planira se raspisivanje javnog oglasa za izvođača radova na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru.

Kako navode predstavnici Grada Mostara početkom rujna 2022. godine planira se raspisivanje javnog oglasa za izvođača radova na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i Gradonačelnik Mario Kordić zajedno sa nadležnim u upravi za izgradnju infrastrukturnih projekata obišli su lokaciju (Južni logor) na kojoj će se graditi Olimpijski bazen u Mostaru.

Ovom prilikom zajedno sa direktorima javnih obrazovnih ustanova Grada Mostara predstavljen je i dogovoren način izmještanja objekata koje ove škole koriste, a u svrhu oslobađanja prostora na kome radovi za izgradnju Olimpijskog bazena trebaju uskoro započeti.

Kako navode predstavnici Grada Mostara početkom rujna 2022. godine planira se raspisivanje javnog oglasa za izvođača radova na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru, te sva ostala dinamika planiranih radova ovisi o istom.

Očekivanja su da se već u listopadu krene sa izvođenjem potrebnih radova na izmještanju objekata i stvaranju uvjeta na prostornoj cjelini na kome se planira skora gradnja. Predstavnici Grada Mostara posjetili su i Udruženje ”Sunce” Mostar, koje se nalazi na lokaciji planiranog bazena i potrebno je izmještanje istog. Brinući o društvenom dobru i projektima zajedno sa predstavnicima udruženja dogovoreno je da će Grad Mostar par stotina metara iznad lokacije izgraditi novi objekat za potrebe ovog udruženja kako bi nastavilo sa svojim plemenitim radom, nakon čega će stari objekat biti uklonjen.

Podsjetimo aktualna struktura gradskih vlasti Mostara osigurala je financijsku podršku Vlade Federacije za izgradnju bazena u iznosu 8 milijuna KM, te poduzela aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i stvaranju uvjeta za izgradnju.

Također, podsjećamo, grad Mostar predstavio je projekt mjesecima prije nego što projekt službeno i postoji, gdje se tvrdi da je riječ o ”završenom poslu”, a posao zapravo još nije ni počeo. Pa je tako rečeno da je na izradi projekta radio veliki broj stručnjaka, a video-prezentaciju pogledala je i najbolja bh. plivačica.

Tako se u dijelu nabavki iz nadležnosti Odjela za urbanizam i građenje, Službe za građenje i obnovu, izmijenila točka o izradi projektne dokumentacije za izgradnju gradskog olimpijskog bazena – idejni projekt. Procijenjena vrijednost nabavke je 6.000 KM a ona će se izvršiti direktnim sporazumom. Kao okvirni datum pokretanja postupka i zaključenja ugovora naveden je treći kvartal ove godine. Ispada tako da smo imali predstavljanje projekta prije nego je realizirana javna nabava za izradu projektne dokumentacije.

Ne propustite