TURCI U PRVU JUTARNJU KAFU DODAJU 2 SASTOJKA: Kako se sprema napitak dugog života?
Veoma smo se iznenadili kada smo vidjeli u jednom malom selu u Turskoj kako piju prvu jutarnju kafu
Oni jednom sedmično u domaću kafu (tursku) dodaju pola kašičice prirodnog meda i malo limunovog soka.
U Turskoj se smatra da ovako spremljena kafa ima umirujuće dejstvo na tijelo. Med, koji sadrži fruktozu i glukozu, veoma dobro pomaže jetri i smanjuje šećer u krvi.
Limun snižava pritisak i jača imunitet. Zbog svih ovih korisnih svojstava, ovaj napitak se i zove "napitak dugovječnosti."
Ipak, ovo piće ne treba zloupotrebljavati, jer može da izazove i negativne reakcije kod ljudi sklonih alergijama.
Priprema: Zakuhajte srednju jaku kafu, a zatim je preručite u šoljicu. Kada se malo prohladi dodajte joj med i nekoliko kapi limuna.
Ovaj napitak popijte barem jednom sedmično, ne češće od toga.
Izvor:Stil.rs