Hrvat zarobljen u Ukrajini: Počelo suđenje, prijeti mu smrt

Svijet
Hrvat zarobljen u Ukrajini: Počelo suđenje, prijeti mu smrt
Hrvat kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva prijeti smrtna kazna, objavili su danas ruski mediji.


Hrvat kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva prijeti smrtna kazna, objavili su danas ruski mediji.

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je njega i još četvoricu stranih državljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Hrvata, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhićena su u Mariupolju i oko njega.

Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom listopada. Još dvojica Britanaca, Dylan Healy i Andrew Hill, također su optuženi, ali se ne suočavaju s pogubljenjem. Sva petorica izjasnila su se da nisu krivi.

Hrvatska osudila optužnicu

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Hrvatska “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Ministarstvo i nadležne službe u neprekidnom su kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat, priopćeno je.

“Ostao sam zbog državljanstva”

Danas, na dan kada je počelo suđenje, objavljena je nova snimka u kojoj opisuje kako se našao u Ukrajini.

“Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru na vojni rok. Budući da strani službenici vojske dobivaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor.

Bio sam par kilometara sjeverno od tvornice Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji i da napravimo rovove. Iskopali smo rovove”, rekao je – prenosi index.hr.

Ne propustite