Ako se s godišnjeg odmora vraćate u Njemačku: Ovo je važno znati!

Aktuelno
Ako se s godišnjeg odmora vraćate u Njemačku: Ovo je važno znati!
Poslodavci u Njemačkoj ne smiju nametati stroža pravila karantene od onih koje su vlasti propisale za povratnike s godišnjeg odmora iz područja koja su proglašena rizičnima od korone i općenito ne smiju isključiti zaposlenike s posla i pritom ih ostaviti bez plaće.

Poslodavci u Njemačkoj ne smiju nametati stroža pravila karantene od onih koje su vlasti propisale za povratnike s godišnjeg odmora iz područja koja su proglašena rizičnima od korone i općenito ne smiju isključiti zaposlenike s posla i pritom ih ostaviti bez plaće.

Savezni radni sud je u srijedu donio tu odluku u značajnoj presudi (5 AZR 154/22) u Erfurtu, piše Fenix-magazin.

Naime, tužitelj, povratnik s ljetovanja iz Turske, dobio je četrnaest dana zabrane ulaska u svoju firmu unatoč negativnim korona testovima. Proizvođač hrane iz Berlina poslužio je kao presedan za još jednu presudu vezanu uz koronavirus najvišeg njemačkog radnog suda.

Nakon odmora u ljeto 2020. u Turskoj, koju je Institut Robert Koch (RKI) tada klasificirao kao korona rizično područje, stanovnik Berlina je napravio: PCR test nakon odlaska izi Turske, jedan po dolasku u Njemačku, a imao je i liječničku potvrdu da su svi članovi porodice negativni na koronavirus.

Potvrđeno je da nema COVID-19 i da nema simptoma. Unatoč tome, poslodavac ga nije puštao u firmu nakon godišnjeg odmora, tražio je dvije sedmice karantene i nije mu htio isplatiti plaću za to vrijeme. Riječ je o radniku koji radi na mjestu voditelja Odjela za čišćenje.

Čovjek se žalio i pobijedio na najvišoj instanci. Poslodavac mu mora isplatiti plaću – tačno 1512,47 eura. Presuda Peti Senat pod predsjedavajućim sucem Rüdigerom Linckom odlučio je da tvrtke s korona higijenskim konceptom koji predviđa stroža pravila od službene obveze karantene moraju nastaviti plaćati zaposlenike u slučaju zabrane ulaska unatoč negativnom korona testu.

Prema odluci, poslodavac "u osnovi duguje naknadu zaposleniku jer je razlog za nedolazak na posao poslodavac postavio sam. Osim toga, tužitelju nije dana mogućnost da u velikoj mjeri isključi infekciju daljnjim PCR testom. Poslodavac sam odredio pravila Koncept higijene koji je razvilo sjedište tvrtke specijalizirane za smrznute namirnice propisuje da putnici koji se vraćaju iz rizičnog područja moraju ostati kod kuće 14 dana.

Jednokratni PCR test po povratku neće biti prihvaćen. Poslodavac je obavijestio zaposlenike o zemljama koje je RKI klasificirao kao rizična područja, uključujući Tursku. U slučaju karantene zaposlenici bi izgubili pravo na plaću. U postupku pred radnim sudom, poslodavac je tvrdio da je tvrtki izdao nalog za karantenu zbog "razmjerno visokog rizika od lažno negativnog rezultata testa".

Što su vlasti rekle Nadležna zdravstvena uprava obavijestila je tužitelja na njegov zahtjev da su putnici koji se vraćaju iz korona rizičnih područja izuzeti od obveze karantene ako mogu pokazati trenutni negativan test na koronu. Pozivalo se na uredbu Savezne zemlje Berlin iz lipnja 2020. Trebalo je dostaviti liječničku potvrdu i aktualne laboratorijske nalaze.

Ono što se trenutno primjenjuje Prema RKI-ju, samo od početka juni 2022. postoji kategorija područja s varijantama virusa nakon promjene propisa o ulasku koronavirusa. Izbačena je kategorija rizičnih područja. U načelu, povratnicima više nije potreban dokaz "da su cijepljeni, preboljeli koronu ili testirani, pod uvjetom da ne ulaze u zemlju iz područja virusne varijante".

Ne propustite