5 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE TREBA DA JEDETE SVAKOG DANA: Zdrave su, ali to ne znači da možete da ih uzimate neograničeno

Porodica i zdravlje
5 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE TREBA DA JEDETE SVAKOG DANA: Zdrave su, ali to ne znači da možete da ih uzimate neograničeno
Iako su zdrave, pojedine namirnice ne treba jesti svakog dana- donosimo vam 5, čiju količinu treba ograničiti.

Iako su zdrave, pojedine namirnice ne treba jesti svakog dana- donosimo vam 5, čiju količinu treba ograničiti.

Konzumacija bilo kog proizvoda u velikim količinama može negativno da utiče na opšte zdravlje, bilo da je u pitanju vještački šećer, koji je dokazano loš, ili na primjer neka zdrava namirnica. Zbog čega treba ograničiti zdrave namirnice?

Zato što jedan proizvod, koliko god da je zdrav, nikada neće moći da obezbjedi organizmu sve neophodne hranljive materije. Zbog toga je raznovrsnosna ishrana toliko važna. Postoje neke namirnice koje mnogi vole i zdrave su, a nikako ne bi trebalo da se jedu svakog dana.

Evo koje su to:

1.Povrće iz porodice kupusara

Povrće je bogato antioksidansima i hranljivim materijama, a naročito ono poput karfiola, brokolija i kelja. Međutim, prema naučnim studijama, njihova prekomjerna konzumacija može izazvati hipotireozu, tj. nedostatak hormona štitaste žlijezde. Ovo je posebno važno za osobe koje uzimaju hormonsku terapiju. Ako baš ne možete bez njih ni dan, savjet je da ih prvo propržite u tiganju ili skuhate sa nekim drugim namirnicama.

2. Tuna

Iako je zdrava jer sadrži omega 3 masne kiseline i znatnu količinu proteina, tuna je bogata živom. Prekomjerna konzumacija može dovesti do nagomilavanja velike količine ovog teškog metala u organizmu koji je posebno opasan za djecu i trudnice. Ljekari savjetuju da ne jedete tunu više od jednom nedeljno.

3. Suho voće

Suho voće je savršena užina koja daje energiju, naročito prije treninga. Međutim, sve sušeno voće (urme, brusnice, smokve, kajsije, šljive…) sadrži mnogo više šećera od svježeg voća. Budite umjereni.

4. Musli i žitarice

Žitarice same po sebi nisu problem, već one koje su prerađene, a takvih je ogromna većina. Teško je u prodaji naći žitarice koje ne sadrže nikakav oblik šećera. Takođe, čak i ako ne sadrže vještačke šećere, teško ćete naći žitarice koje su od cijelog zrna. Proces prerade je takav da se odstranjuje ogroman dio hranljvih materija

5. Paradajz iz konzerve

Glavni problem svih konzerviranih namirnica je što sama konzerva, u kojoj se proizvod čuva, može da sadrži ostatke smolastih materija koje sadrže sintetički estrogen bisfenol-A. Naučnici su odavno identifikovali njegovu ulogu u nastanku mnogih bolesti – od problema sa reproduktivnim sistemom do srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti. Pojedine studije su otkrile da sintetički estrogen može negativno da utiče na plodnost.

Izvor: Sensa

Ne propustite