OPREZNO!

KAD SE JAVI BOL U GRUDIMA, SVI ODMAH POMISLE NA INFARKT: Kardiolog otkriva šta nikako da ne radite – bit će još gore

Objavljeno:14.08.2022 - 08:08
A A A Times Arial

Bol u grudima najčešće tumačimo kao siguran znak srčanog udara, ali ovaj znak može da ukazuje i na mnoge druge bolesti i stanja. Budući da su kardiovaskularne bolesti najčešće u celom svetu i da svake godine ogroman broj ljudi umre od infarkta, nije čudo što nam se sve lampice za alarm popale kad osetimo bol u grudima.

Ruska kardiološkinja Olga Savonina otkrila je šta nikako ne treba da radite kad osetite bol u predelu srca...

"Prvo, ako ste usred neke fizičke aktivnosti, odmah prestanite. Drugo, upotreba tableta na svoju ruku, tačnije nitroglicerina - a bez prethodnog savetovanja sa stručnim licem, ne samo da može da bude beskorisna u ovom slučaju, već će i povećati rizik od oštećenja", objasnila je.

Takođe, kardiološkinja ne preporučuje da masirate bolno mesto, pokušavate da 'ohladite' grudi, pijete rastvor sode bikarbone, kao ni hladnu vodu. Savonina naglašava da potražite i druge simptome srčanog udara, pre nego što sami doneste dijagnozu, znake kao što su osećaj stezanja u grudima, 'trzanja' u ruci, vratu, vilici, pojavu bola pri velikom naporu ili brzom hodanju i njegovo povlačenje u mirovanju.

MONDO