Užasni detalji napada na pisca: Rushdie izboden 12 puta, uključujući lice i vrat

Crna hronika
Užasni detalji napada na pisca: Rushdie izboden 12 puta, uključujući lice i vrat
.

Salman Rushdie je izboden oko 12 puta - uključujući u lice i vrat, saopštilo je američko okružno tužilaštvo.

Hadi Matar, optužen za napad nožem na svjetski poznatog pisca Salmana Rushdieja izjasnio se jučer  pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

Međutim, tužilac je ocijenio da je u pitanju „unaprijed planirani“ zločin sa predumišljajem, zbog kojeg je autor „Satanskih stihova“ ostao u bolnici sa teškim povredama, prenosi AP.

Sudija nije pristala na kauciju za privremeno puštanje na slobodu nakon što joj je okružni tužilac Džejson Šmit ukazao da je Matar smišljeno preduzeo korake da namjerno naudi  Rushdieja jer je unaprijed obezbijedio propusnicu za događaj na kome je proslavljeni autor govorio i stigao dan ranije u New York sa lažnom ličnom kartom.

“Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unaprijed planirani napad na gospodina Rushdiea”, rekao je tužilac Šmit.

Rushdie je napadnut na bini tokom javne tribine u New Yorku, a osumnjičeni Hadi Matar koji ga je više puta ubo u vrat i stomak zbog čega je optužen za napad i pokušaj ubistva, prenio je ranije Reuters.

U izvještaju BBC-a se navodi da je Rushdiejev agent Endru Vajli izjavio da “vijesti nisu dobre” i da je pisac poslije operacije stavljen na respirator.

“Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena”, rekao je Vajli.

Advokat napadača Hadija Matara (24) se izjasnio o krivici u ime svog klijenta, a optuženi se na sudu pojavio u crno-bijelom kombinezonu sa bijelom maskom za lice i s lisicama na rukama.

Izvor:Klix

Ne propustite