Samo jedna tegla SUHIH SMOKVI u maslinovom ulju, učiniće ČUDO U ORGANIZMU!

Porodica i zdravlje
Samo jedna tegla SUHIH SMOKVI u maslinovom ulju, učiniće ČUDO U ORGANIZMU!
Kombinacija smokava i maslinovog ulja rješava mnoge probleme, pa tako između ostalog liječi neplodnost, bakterije u organima za varenje, a brojnim ženama ovaj lijek je pomogao da ostanu trudne.

Kombinacija smokava i maslinovog ulja rješava mnoge probleme, pa tako između ostalog liječi neplodnost, bakterije u organima za varenje, a brojnim ženama ovaj lijek je pomogao da ostanu trudne.

Smokve sadrže dosta kalijuma, kalcijuma, cinka i dobar su izvor željeza, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.

Suhe smokve su kaloričnije od svježih, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva  pomaže kod hemoroida, poboljšava varenje, a doprinosi i regulisanju holesterola. Ima i blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Takođe važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da ukloni bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba pripaziti.

smokvice-475x600

 

RECEPT

Oko 40 komada suhih smokava složite u teglu, a onda ih prelijte maslinovim uljem, sve dok ne napunite teglu do kraja. Zatvoriti i čuvati 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se konzumira po jedna smokva prije svakog obroka. 

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, astme, neplodnosti, anemije i bronhitisa.

Obratite pažnju da koristite što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

 

SNIZITE POVIŠENU MASNOĆU U KRVI

Brz način života, loša prehrana i smanjena fizička aktivnost uzrokuju povišenu masnoću u krvi.

Ponekad se kod povišenih masnoća mogu primijetiti naslage masnog tkiva žute boje u obliku pločica ili čvorića na gornjim očnim kapcima ili nekim drugim djelovima tijela.  

Napredovanjem bolesti dolazi do zadebljanja zidova krvnih žila, ateroskleroze, kojoj doprinose i drugi rizični faktori (pušenje, alkohol, nikotin), a posljedica svega toga su kardiovaskularne bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu i kod nas.

Pogledajte ovaj lijek od samo dva sastojka koji je mnogima pomogao da snize povišenu masnoću u krvi.

Sastojci: suhe smokve i jabukovo sirće

Priprema: Tri suhe smokve dobro izbockajte čačkalicom za zube sa svih strana, a potom ih ubacite u staklenu posudu u koju ste stavili 2 dcl  jabukovog sirćeta. Ostavite da stoji preko noći i ujutro pojedite te tri ukiseljene smokve. Ostatak sirćeta nemojte baciti već u to isto sirće narednu noć ponovno stavite tri smokve pripremljene na isti način.

Ta 2 dcl octa koristite 7 dana, većinu će smokve upiti. Osmi dan uzmite nova 2 dcl sirćeta i postupak ponovite još sedmicu dana. Lijek traje 14 dana.

 

PET RAZLOGA ZAŠTO DA KONZUMIRATE SVJEŽE SMOKVE

 1. Smanjuje krvni pritisak
Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli. 

2. Pomaže kod mršavljenja 
Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije.

3. Ključ dobrog raspoloženja 
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja. 

4. Snižava šećer u krvi 
Ne trebate izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju razinu šećera u krvi.

Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

5. Pomaže kod bradavica
U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica.

Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta. 

 

Ne propustite