KAD NAUČITE DA SPREMATE SARMU PO SAVJETU STEVE KARAPANDŽE - DRUGI VAM RECEPT NEĆE TREBATI: Evo u čemu je tajna

Praktična žena
KAD NAUČITE DA SPREMATE SARMU PO SAVJETU STEVE KARAPANDŽE - DRUGI VAM RECEPT NEĆE TREBATI: Evo u čemu je tajna
-

Stevo Karapandža je najpoznatiji jugoslovenski kuvar, a njegovi recepti su provjereni, a jela veoma ukusna

Nakon što smo savladali kako se kuha pasulj po savjetu Steve Karapandže, danas vam donosimo recept za sarmu po savhetu najpoznatijeg jugoslovenskog kuhara:

Sastojci:

100 g riže
1 glavica luka
2 čena bijelog luka
1-2 kašike sitno sjeckane slanine
1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
500 g mljevenog miješanog mesa najbolje od vrata junetine
2 kašike sitno sjeckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suhog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suha rebrica ili kobasice
1 kašik slatke mljevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen bijelog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema: Skuhajte pirinač do pola, a za to vrijeme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu isjeckan bijeli luk, a ako želite i malo slanine isječene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuhan pirinač, jaje, so i biber, pa suhi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio nasjecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadjeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola sječenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suho meso, pokrijte sve ostatkom isječenog kupusa, dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

(Stil)

Ne propustite