AKO ČESTO NOĆU IMATE GASOVE, A JOŠ SE JEZIVO OSJEĆAJU – NIJE DOBRO: Doktorka otkrila na šta MIRIS ukazuje - 1 JE KRITIČAN

Porodica i zdravlje
AKO ČESTO NOĆU IMATE GASOVE, A JOŠ SE JEZIVO OSJEĆAJU – NIJE DOBRO: Doktorka otkrila na šta MIRIS ukazuje - 1 JE KRITIČAN
-

Problemi sa stomakom i gasovi ukazuju na probleme sa zdravljem, a evo kako da znate da li je sve u redu!

Ako ste se pitali zašto vam se gasovi užasno osjećaju, na pravom ste putu da saznate da li imate nekih zdravstvenih problema. Ispuštanje "golubova"  na javnom mjestu ili dok ste u društvu, može da bude veoma neprijatno, pogotovo ako vas stomak češće muči nego ostale. To je normalna prirodna potreba, ali ukoliko se često dešava, znači da nešto nije u redu.

Doktorka opšte prakse Sara Garsed nedavno je objasnila šta neprijatan miris koji ispuštate ili bol koji osećate govori o vašem zdravlju, ali i kako da ih izbjegnete:

1. Ispuštanje gasova tokom noći

Obično kada spavamo naše telo se opusti, samim tim i mišići, te je mnogo učestalije ispuštanje gasova noću, nego tokom dana. Međutim, ako se to redovno dešava, postoje očigledni razlozi.

"Ispuštanje gasova u krevetu se dešava kada kasno uveče jedete, ali takođe može da bude i znak poremećenog varenja ili čak netolerancije na određenu hranu".

Intolerancija na laktozu je čest uzrok, što znači da vaše telo ne može pravilno da apsorbuje šećer iz mlečnih proizvoda. To izaziva prekomerno ispuštanje gasa koji je izuzetno neprijatnog mirisa. Zato je najbolji savet da porazgovarate sa lekarom opšte prakse o ovom problemu.

2. Osjećate bolove

Ukoliko osećate bol u stomaku prije nego što ispustite gasove, vrlo je moguće da imate probleme sa varenjem hrane, a nije isključiv ni sindrom nervoznih crijeva. Doktorka Sara kaže da to izaziva da ona postanu veoma osjetljiva na kretanje gasova što prouzrokuje bol. Jedan od savjeta jeste da promijenite ishranu i jedete više vlakana i povrća, a takođe fizička aktivnost je dobrodošla.

3. Nemate gasove

Rasprostranjeno je mišljenje da je redovno ispuštanje gasova zdravo za organizam, pa tako izostajanje istog neko duže vrijeme može da bude razlog za brigu.

"Ukoliko duže vrijeme nemate gasove i osećate nadutost u stomaku, potražite savjet ljekara", rekla je dr Sara i dodala da to može da bude znak da su vam crijeva zakrčena.

4. Nervoza i stres

Kao u svemu, stres i u ovom slučaju igra važnu ulogu. Digestivni trakt ne reaguje samo na nezdravu hranu, već i na povećan nivo stresa. Telo tada počinje da reaguje na različite načine, a jedan od njih jeste i "zatvor" i neregularna stolica. Kao odgovor na stresnu situaciju, mišići i crijeva se stežu i postaju napeti, dok se hormon stresa intenzivno oslobađa i utiče na crijevne bakteriju i brzinu kojom se hrana vari. Doktorka je skrenula pažnju na disanje i koliko ono može da pomogne u takvim momentima.

"Naše disanje se tada takođe mijenja, tako da često unosimo više vazduha nego što nam je potrebno. Duboko disanje, vježbanje i pokušaj da se više naspavamo mogu da nam pomognu da smirimo crijeva.“

5. Veoma intenzivan miris

Ako ispuštate gasove intenzivno neprijatnog mirisa, to može da bude znak da imate upalu crijeva. Obratite pažnju na to da li prilikom odlaska u toalet, osećate bol i krvarenje. Ukoliko ih primijetite, vrijeme je da posjetite ljekara.

S druge strane, određena hrana bogata sumporom može da izazove intenzivan miris, kao što su brokoli, jaja, pasulj, bijeli i crni luk. Ukoliko želite da se otarasite neprijatnog mirisa, izbjegavajte ovu hranu.

(MONDO)

Ne propustite