SNIŽAVA HOLESTEROL, SLUŽI KAO PREVENTIVA ZA MNOGE BOLESTI: Ljekari je preporučuju, prepuna proteina i vitamina

Porodica i zdravlje
SNIŽAVA HOLESTEROL, SLUŽI KAO PREVENTIVA ZA MNOGE BOLESTI: Ljekari je preporučuju, prepuna proteina i vitamina
-

Loš holesterol može izazvati probleme sa srcem i moždani udar.

Povišen holesterol je posebno opasan po zdravlje jer ne daje specifične simptome i otkriva se samo testom krvi. Nije rijetkost da vrijedosti budu dugo povišene prije nego što stigne i zvanična potvrda od ljekara, a nagomilavanje lošeg LDL holesterola može izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme.

Povišen holesterol se, srećom, može korigovati ishranom, a naučnici sa Harvarda posebno preporučuju jednu namirnicu za snižavanje holesterola.

"Jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola", tvrde stručnjaci s ovog prestižnog univerziteta.

Hrana o kojoj je riječ je soja, a Britanska zdravstvena organitacija je označava kao "savršenu“ hranu za zdravo srce.

Dokazano je da nivo lošeg holesterola kod žena raste nakon menopauze. Izoflavoni (biljni sastojci u soji koji djeluju poput oslabljenog hormona) imitiraju ulogu estrogena , pa ljekari preporučuju soju ženama koje prolaze kroz ovo životno doba.

Soja je odlična zamjena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi).

Soja nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu uvrstitite:sojino zrno, cerealije sa sojom, mlijeko i jogurt od soje, tofu sir...

Ne propustite