AKO ČESTO NOSITE CRVENU BOJU, EVO ŠTA TO GOVORI O VAMA: Saznajte kakva utisak u njoj ostavljate na druge!

Objavljeno:12.08.2022 - 19:04
A A A Times Arial

Šta o vama govori ako često nosite crvenu boju - ima nevjerovatnu energiju!

Crvena je arhetipska boja i prva koju prepoznajemo po rođenju, poslije bijele i crne. Zbog prisutnosti crvenog pigmenta u prirodi, od pamtivijeka, ova boja ima prednost u odnosu na druge. Ovo je boja kojom je čovjek najprije ovladao i primienio je, pa i razvio najširu paletu.

Crvenu biraju ekstovertni, prodorni karakteri, lideri, ljudi koji uživaju u pažnji, dominaciji i, kratko rečeno, karakteri koji su u centru pažnje gdje nema mjesta za nesigurnosti, piše dipl. arhitektkinja i slikarka Nataša ilić. Crvena je simbol hrabrosti, otpora, žrtve, strasti, besa, agresije, ali i ljubavi. Boja srca.

Šta omiljena boja garderobe otkriva o vama: crnu boju nose ambiciozni, a plavu ljubazni i sramželjivi.

Psihologija kaže da su muškarci i žene koji nose crveno privlačniji, ali i izgledaju u perspektivi bliže od drugih.

Afrička plemena bi bojila svoje bolesne crvenim pigmentom, jer se verovaloda će im donijeti ozdravljenje. Crvenom su se bojili ratnici, predstavnici plemenskih saveza i poglavari, a kasnije su je, pored ljubičaste, nosili kardinali i aristokratija kako bi istakli svoj status u društvu.

Istraživanja pokazuju da su sportski timovi i reprezentacije koji nose crvene dresove daleko uspješniji od onih sa, recimo, plavim dresovima. Crvena je boja Marsa – planete, ali i boga rata; stoga, ako bismo vezali ovu boju za neki od 12 astroloških znakova, to bi najprije bio Ovan, kojim vlada planeta Mars. Crvena je akcija, požuda i se*sulanost. "Američka ljepota" je dobar primjer korišćenja crvene na platnu. 

Skarletna crvena je intenzivna crveno-naranžasta, puna života i poriva, pa je možemo naći kao aluziju i u književnosti. Skarlet O’Hara iz romana "Prohujalo sa vihorom" je svojim imenom trebalo da nam dočara i svoju prirodu: snažnu, neukrotivu, neposlušnu, divlju, punu žudnje za životom.

Izvor: Sensa