Čavara pojasnio od čega zavisi imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH

Bosna i Hercegovina
Čavara pojasnio od čega zavisi imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini danas je u pismu predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari uputio pismu u kojem zahtjeva da konačno imenuje sudije Ustavnog suda FBiH i članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Čavara je za N1 rekao da ne postoje uslovi te pojasnio od čega zavisi da li će sudije biti imenovane.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini danas je u pismu predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari uputio pismu u kojem zahtjeva da konačno imenuje sudije Ustavnog suda FBiH i članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Čavara je za N1 rekao da ne postoje uslovi te pojasnio od čega zavisi da li će sudije biti imenovane.

Čavara je na početku razgovora rekao da je u procesu pisanja pisma Schmidtu te da će ga sutra završiti i poslati.

“Raduje me što je Schmidt zainteresovan za velike probleme u Federaciji BiH. To će biti sadržano, između ostalog, u pismu koji mu pišem, a koje neće biti predugo najviše do tri stranice. Poznato je da su svi problemi proizašli 2018. godine nakon nepostizanja političkog dogovora, dakle, nismo imali predsjednika, potpredsjednika i Vladu FBiH, ustavne sudije itd.”, naveo je Čavara.

Upitali su Čavaru da li je svjestan da mnogi njega označavaju kao glavnog krivca za blokade u FBiH?

“Ne znam šta je to blokirano, recite mi. Ustavni sud FBiH radi, iako sa pet sudija od devet, ali radi nije blokiran. I ne znači da neću imenovati sudije. Ja sam rekao da nema uslova kao ni za imenovanje predsjednika i potpredsjednika jer nema političkog dogovora. Sve je propisano u Ustavu FBiH, predsjednik FBiH imenuje suce Ustavnog suda uz saglasnost potpredsjednika, a onda trebamo dobiti saglasnost u Domu naroda u kojem nemamo većine. Nema logike da mene optužuju da nešto blokiram. Poslije izbora 2018. godine nije formirana parlamentarna većina, nije izabran predsjednik, potpredsjednik, ali ni sudije. Dakle, imenovanje sudija nije vezano za ime samo Marinka Čavare već za nepostizanje političkog dogovora”, naglasio je Čavara.

Istakao je da u tom slučaju nije odgovornost na njemu te je podsjetio da je istu pokazao kada nije postupio po Ustavu FBiH te samim time nije raspustio parlament kada nije donesen budžet do kraja godine.

“Ja to nisam učinio iako sam kršio Ustav, zato što znam da bi, da sam postupio ispravno u tom slučaju nastao haos u Federaciji BiH. Ja nisam takav čovjek. Ustav poštujem u onoj mjeri u kojoj smatram da on ima pozitivne efekte za stanovništvo BiH”, dodao je.

Kaže da ga raduje što ga je Christian Schmidt u pismu podsjetio na velike probleme u Federaciji BiH na čijim rješenjima bi se trebalo raditi.

“Mi imamo probleme da direktor Federalne uprave policije već osam godina nije u skladu sa zakonom imenovan. Federalna televizija već 14 godina ne radi u skladu sa zakonom, 10 godina nema upravnog odbora i sl., da se ljudi prebrojavaju, obučavaju na dronovima, ima mnogo problema o kojima trebamo razmišljati. Raduje me što se Schmidt počeo baviti stvarnim problemima u FBiH, ali me razočarao da nije dosad prepoznao ključne probleme u FBiH, međutim, on je tu još kratko da bi sagledao svu kompleksnu situaciju, ali mislim da on ima najbolje namjere da nam pomogne”, istakao je.

Pitali su Čavaru konkretno da kaže hoće li obećati Schmidtu da će imenovati sudije Ustavnog suda FBiH?

“Budućnost je teško predvidjeti. Trebam još malo razmisliti šta će biti najbolji interesa za FBiH. Možemo li to provesti i je li stvarno namjera međunarodne zajednice da nam pomogne u rješavanju najvećih problema. Imat ću još konsultacija sa svima koji mi mogu pomoći pa čak i međunarodne zajednice da mi daju mišljenje, a ja ću donijeti konačnu odluku. Imenovanje sudija zavisi od procjene je li to od najboljeg interesa za FBiH, to moram još razmisliti. Ako imamo stvarnu podršku međunarodne zajednice onda zašto ne. A ta stvarna podrška se upravo ogleda u tome da nam zaista žele pomoći da riješimo određene procese i riješimo probleme koje imamo. Nema uslova za imenovanje jer da su oni postojali i za imenovanje predsjednika i potpredsjednika onda bi bilo sada i za sudije Ustavnog suda”, poručio je Čavara.

Ne propustite