Tužilaštvo BiH o hapšenju inspektora MUP-a RS-a: Uhapšen zbog pomaganja pri krijumčarenju ljudi

Bosna i Hercegovina
Tužilaštvo BiH o hapšenju inspektora MUP-a RS-a: Uhapšen zbog pomaganja pri krijumčarenju ljudi
.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da su pripadnici MUP-a RS po njihovom nalogu lišili slobode dvije osumnjičena za organizovani kriminal.

"Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, izvršili su pretrese na području Banja Luke i lišili slobode Nedeljka Luburu (1975) i Bojana Roguljića (1981)", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje lica, a službeno lice koristeći svoj službeni položaj pomagalo osumnjičenom nakon izvršenog krivičnog djela, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

U predmetu je ostvarena značajna međunarodna suradnja sa EUROPOL-om.

"Tužilaštvo BiH će u narednom periodu zajedno sa policijskim partnerskim institucijama staviti fokus na intenzivno procesuiranje koruptivnih djela visoke korupcije u kojima se vrši zloupotreba policijskih kapaciteta i institucija BiH, za izvršenje krivičnih djela i sticanje nezakonite imovinske koristi", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluke o daljim aktivnostima.

Izvor:Klix

Ne propustite