Povjesničari upozorili Bidena: Trenutnu situaciju kao pred Drugi svjetski rat

Aktuelno
Povjesničari upozorili Bidena: Trenutnu situaciju kao pred Drugi svjetski rat
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prošlog se tjedna u četvrtak privatno sastao s grupom povjesničara koja ga je upozorila na aktualne prijetnje demokraciji, piše The Washington Post.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prošlog se tjedna u četvrtak privatno sastao s grupom povjesničara koja ga je upozorila na aktualne prijetnje demokraciji, piše The Washington Post.

Izvori kažu da je sastanak trajao gotovo dva sata te da su povjesničari tijekom sastanka ustvrdili da je demokracija rijetko kada u modernoj povijesti bila na udaru kao što je to sada.

Na sastanku su bili profesor povijesti sa Sveučilišta Princeton Sean Wilentz, povjesničarka sa Sveučilišta Virginia Allida Black, novinarka Anne Applebaum i povjesničar specijaliziran za predsjednik SAD-a Michael Beschloss. Sastanku su nazočili i neki od pisaca Bidenovih govora poput Vinayja Reddyja i Jona Meachama te viša savjetnica Bijele kuće Anita Dunn, prenosi Jutarnji.hr.

Najviše se na sastanku govorilo o totalitarnim režimima u svijetu i prijetnjama američkoj demokraciji.

The Washington Post piše da su učenjaci koji su bili na sastanku trenutnu situaciju usporedili s atmosferom koja je vladala prije Građanskog rata u SAD-u kao te s periodom neposredno prije Drugog svjetskog rata u kojem su se razvili fašistički pokreti. Posebno su istaknuli pobjedu Abrahama Lincolna na američkim izborima koji su se održali 1860. godine te onu Franklina Delana Roosevelta 1940. godine.

Neki od sudionika sastanka već su govorili o udaru na demokraciju. Applebaum, novinarka časopisa The Atlantic, prije dvije je godine objavila knjigu “Sumrak demokracije: Zavodljiv mamac autoritarizma” u kojoj je pisala o usponu desničarskom populizmu i padu demokracije.

Biden se tijekom svog mandata više puta sastao s raznim stručnjacima kako bi bolje razumio pitanja vanjske i unutarnje politike. U svibnju se sastao s bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clinton i raspravljao o inflaciji te nadolazećim izborima koji se održavaju na polovici njegova mandata, a u siječnju je sa stručnjacima za vanjsku politiku raspravljao o očekivanoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prema pisanju The Washington Post, američki se predsjednici još od Reagana sastaju s povjesničarima koji im određene situacije i probleme na tim sastancima nastoje približiti i staviti u povijesni kontekst. Kako navodi Post, ta je tradicija nakratko zamrla tijekom mandata Donalda Trumpa.

Povjesničari već neko vrijeme upozoravaju da je američka demokracija na udaru, što je potvrdio juriš Trumpovih pristaša na Kongres SAD-a koji se dogodio 6. siječnja 2021. godine, prenosi Jutarnji.hr.

Povjesničarka Ruth Ben-Ghiat juriš drži pokušajem državnog udara te smatra da još uvijek predstavlja prijetnju za Ameriku, a povjesničar Ken Hughes, inače stručnjak za aferu Watergate, rekao je da demokracija u “opasnoj poziciji” jer sustavi koji je štite od samovolje predsjednika više ne funkcioniraju.

Ne propustite