Čavara: Schmidtu ću pisati sutra, imenovanje sudaca nije moja volja nego stvar političkih odnosa

Bosna i Hercegovina
Čavara: Schmidtu ću pisati sutra, imenovanje sudaca nije moja volja nego stvar političkih odnosa
.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara obratio se javnosti povodom pisma koje je dobio od visokog predstavnika Christiana Schmidta, a u kojem on zahtjeva imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Potvrdio je da je dobio pismo te da je imenovanje sudaca "problem koji je evidentan već dugo vremena", no ne smatra da je on krivac za taj problem.

"Nije to do moje volje, stvar je političkih odnosa. Ja sam davno imenovao komisiju pa smo četiri godine čekali u parlamentu. Osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudaca Ustavnog suda je to što nije bilo dogovora u Federaciji BiH od 2019. godine. Nakon izbora 2018. nije formirana prosta većina koja bi dogovorila ključne probleme u FBiH, onda bi se dešavalo da nemamo većinu u Domu naroda", rekao je.

Kazao je kako će sutra odgovoriti Schmidtu na pismo u kojem će iskazati svoj stav o ovom pitanju.

"Kazat ću da oni koji dolaze izvana puno puta ne razumiju šta se dešava u FBiH, komplikovano je i nama, a kamoli njima. Pogotovo jer su bombardovani neistinitim informacijama od pojedinih osoba i medija", rekao je.
Schmidtov hitni apel u pismu, Čavara ne doživljava negativno nego kao podršku problemima u FBiH, istaknuo je on.

"Ja ću vidjeti još danas i sutra na koji način tu potporu možemo očekivati u rješavanju svih problema. Od zemalja Kvinte ćemo dobiti intenzivniju potporu rješavanja problema jer je očito da ova kriza svakim danom sve više eskalira", naveo je.

Nadovezujući se na glavne probleme u FBiH, pomenuo je pregovore o izbornim reformama koji su bili neuspješni naglasivši kako "ima onih koji su se dogovarali, a da se ne dogovore".

Izvor:Klix

Ne propustite