Biden se sastao sa historičarima u Bijeloj kući, uporedili stanje sa onim prije građanskog rata

Svijet
Biden se sastao sa historičarima u Bijeloj kući, uporedili stanje sa onim prije građanskog rata
,

Američki predsjednik Joe Biden održao je prošle sedmice privatni sastanak sa grupom historičara u Bijeloj kući koji su ga upozorili na aktuelne prijetnje po demokratiju prenio je The Washington Post.

Sastanku su prisustvovali profesor na Princetonu Sean Wilentz, profesorica na Virgina Univerzitetu Allida Black, novinarka Anne Applebaum, predsjednički historičar Michael Beschloss. Osim stručnjaka sastanku su prisustvovali i Bidenovi pisci govora Vinay Reddy i Jon Meachem, te viši saveznik Anita Dunn.

Mala grupa je gotovo isključivo vodila razgovor o opasnostima totalitarizma i prijetnji po američku demokratiju.

Washington post je izvjestio kako su historičari situaciju u SAD uporedili sa stanjem neposredno pred početak američkog građanskog rata, ali i sa fašističkim pokretima koji su se pojavili pred početak Drugog svjetskog rata. Konkretno su podvukli izbor Abrahama Lincolna za predsjednika 1860. godine i Frenklina Roosvelta 1940. godine.

Sastanak je bio u skladu s Bidenovom navikom traženja vanjskih stručnjaka za pružanje smjernica o pitanjima unutarnje i vanjske politike. Tako se u maju sastao sa bivšim predsjednikom Bill Clintonom kako bi razgovarao o inflaciji i predstojećim izborima.

Također, sastanak je nastavak tradicije američkih predsjednika još od Ronalda Reagana da se savjetuju sa historičarima kako bi dobili širu sliku događaja. Donald Trump je prekinuo ovu tradiciju.

Izvor:Klix

Ne propustite