Nikad više srpskih turista u Hrvatskoj

Region
Nikad više srpskih turista u Hrvatskoj
OVE je godine gostiju iz Srbije kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019., piše u srijedu Večernji list.

OVE je godine gostiju iz Srbije kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019., piše u srijedu Večernji list.

Za hrvatsko-srpske turističke odnose moglo bi se reći da su posljednjih godina ušli u normalu. No svakog kolovoza situacija se nanovo lagano uskomeša. Obilježavanje Oluje, koja se u dvije države doživljava potpuno suprotno, ne prolazi bez ogorčenih komentara, a ove je godine svoj obol dao (i) novosadski gradonačelnik Miloš Vučević. Nikog, kaže, ne osuđuje, ali je poručio da nikad neće razumjeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri, na otocima.

Upravo toga dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. 127.000 srpskih turista je izabralo Hrvatsku za odmor od početka ove godine. S tim da je ove je godine Srba kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019. 

Pojačano zanimanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj

"Nisu gosti iz Srbije drukčiji od turista iz drugih europskih zemalja. Mijenjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politkom i nacionalnostima i sigurnost njihova boravka je prestala biti tema još prije sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživjeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nijemcu, Talijanu", kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i čelnik turističke kompanije Uniline, koja ima ured i u Srbiji.

Ove godine njegova agencija bilježi pojačano zanimanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj u odnosu na lani, a interes se još prije nekoliko godina proširio s istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju, piše Večernji list.

Ne propustite