Ukrajina upozorava na "jako velik rizik" od granatiranja nuklearke

Objavljeno:09.08.2022 - 23:18
A A A Times Arial

PREDSJEDNIK ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju upozorio je na jako velike rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja na jugu zemlje i naglasio da je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin rekao je u intervjuu za Reuters da su u prošlotjednom ruskom granatiranju oštećena tri voda koja povezuju nuklearku Zaporižja s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

Ukrajina i Rusija međusobno se zadnjih dana optužuju za granatiranje te velike nuklearke, najveće u Europi.

Rizik od radioaktivnog oblaka

Neke granate pale su u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo u kojem se nalaze 174 kontejnera visoko radioaktivnog materijala, rekao je Kotin, upozorivši na opasnost.

"To je najradioaktivniji materijal u cijeloj nuklearki. To bi značilo njegovo širenje i tada ćemo imati radioaktivni oblak i potom će vrijeme odlučiti u kojem će smjeru oblak ići", rekao je. "Rizik je jako velik."

Kotin je rekao da Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu, što je tehnički težak proces za koji elektranu treba isključiti iz ukrajinskog sustava i postupno je spojiti na ruski. 

"Plan im je oštetiti sve vodove koji vode od nuklearke Zaporižja. Nakon toga neće biti povezana s ukrajinskim elektroenergetskim sustavom", rekao je. 

"Moramo hitno maknuti Ruse odande"

Nuklearka ima šest reaktora i proizvodila je 20-21 posto ukrajinske struje prije početka rata, rekao je. Hitno je treba obnoviti, dodao je.

"...tako da za zimsku sezonu hitno moramo maknuti te Ruse odande, potom obnoviti infrastrukturu", rekao je. Na području nuklearke nalazi se oko 500 ruskih vojnika s oklopnim vozilima i nuklearku koriste kao bazu", rekao je.

Kotin je rekao da bi najbolje bilo kada bi se ruski vojnici povukli i elektranu vratili Ukrajini. Moglo bi se poslati mirovne snage da čuvaju nuklearku, rekao je. "Konačno rješenje je maknuti vojnike i svo njihovo oružje s te lokacije. I to sasvim rješava problem sigurnosti nuklearke Zaporižja."

Upozorio je da neće biti nikakvih sigurnosnih jamstava za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako dođu u posjet nuklearki, okupiranoj u ožujku. 

Taj posjet najbolje bi izveli Ujedinjeni narodi, rekao je.