Zamjenik Bisere Turković: Ministrica u demaršu Izraelu ne govori u ime BiH

Objavljeno:09.08.2022 - 20:55
A A A Times Arial

ZAMJENIK ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH) izjavio je kako demarš koji je ministrica Bisera Turković uputila Državi Izrael o njihovu stajalištu o izbornoj reformi o BiH ne predstavlja stav države BiH, nego vodeće bošnjačke stranke SDA.

Ministrica Turković je u prosvjednome pismu veleposlaniku Države Izrael Noahu Galu Gendleru ranije tijekom dana napisala kako većina političkih stranaka ne podržava prijedloge izborne reforme koja bi dalje vodila nacionalnim podjelama.

Njezin zamjenik Josip Brkić nedugo nakon toga je telefonski razgovarao s veleposlanikom Gendlerom, koji BiH nerezidentno pokriva iz Tirane.

"Prenio sam da demarš koji je upućen izraelskom veleposlanstvu u Albaniji ne održava službenu poziciju države BiH, nego jednostran pogled jedne političke stranke", objavio je Brkić na svome Twitter profilu.

Brojni se oglasili nakon priopćenja izraelskog veleposlanstva

Brojne probošnjačke političke stranke i dužnosnici te stradalničke organizacije oglasili su se nakon priopćenja koje je objavilo izraelsko veleposlanstvo, u kojemu pozdravlja prijedloge hrvatske strane u BiH o izbornoj reformi te navodi da smatra kako je očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihova legitimnog političkog predstavljanja temelj opstanka i funkcioniranja države BiH.

Zastupnik SDA u državnome Zastupničkome domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović optužio je nakon toga Državu Izrael da podržava "fašističke politike", a Udruženje bošnjačkih logoraša optužilo je hrvatsku stranu u BiH za nasilje, ratne zločine i masovna zatočenja Bošnjaka za vrijeme rata.

Udruženje hrvatskih logoraša u BiH odgovorilo je kako je bošnjačka Armija BiH imala 331 mjesto zatočenja i logora za Hrvate u posljednjem ratu u kojima je bilo zatočeno 14.450 Hrvata, od čega su dvije trećine bili civili.

"Upravo je Armija BiH provela etničko čišćenje Hrvata u Travniku, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, istočnom Mostaru, Jablanici, Konjicu i u tim gradovima se i dalje vrši pritisak kako bi se i mali dio povratnika iselio", poručili su iz Hrvatske udruge logoraša u pismu koje su uputili veleposlaniku Države Izrael Noahu Galu Gendleru.