DA LI SMIJE DA SE PLIVA POLA SATA NAKON JELA? Doktori detaljno objasnili koja su hrana i piće OPASNI - jedno je FATALNO

Porodica i zdravlje
DA LI SMIJE DA SE PLIVA POLA SATA NAKON JELA? Doktori detaljno objasnili koja su hrana i piće OPASNI - jedno je FATALNO
-

Zlatno pravilo "nemoj jesti pola sata prije odlaska u vodu", čini se da je samo mit. Evo odgovora da li smijete da jedete prije plivanja!

Vjerovatno se sjećate, još dok ste bili djeca, da su vam govorili da ne ulazite u vodu punog stomaka. Koliko je ovo zapravo tačno i da li par zalogaja prije plivanja može da bude štetno?

Stručnjaci sa napokon otkrili da je u pitanju samo mit.

"Ne postoje medicinski dokazi koji govore da je potrebno da sečekate pola sata nakon jela kako biste ušli u vodu. Do sada nije bil slučajeva da se neko udavio ukoliko nije poslušao ovaj savjet", objasnili su ljekari hitne pomoći.

Kako su i sami objasnili, ovaj mit je među ljudima stekao popularnost upravo zbog pogrešnih uvjerenje s medicinske tačke gledišta.

"U prošlosti se pretpostavljalo da nakon jela, više krvi i kiseonika odlazi u stomak, zbog procesa varenja, a manje u ruke i noge koji su zaduženi za održavanje u vodi i plivanje, što bi moglo da dovede do davljenja."

Međutim, doktori objašnjavaju da naše telo dovoljno i ravnomjerno snadbjeva kiseonik u svim delovima. Samo u jednom slučaju unošenje hrane prije odlaska u vodu može da bude opasno - kada se bavite profesionalnim i napornim plivanjem. Što se tiče laganog uživanja u vodi, nema razloga za brigu.

"Obilan obrok, a zatim odlazak na ozbiljno plivanje, može da izazove mučnine ili povraćanja", objasnio je trener triatlona Džon Rouds.

A na pitanje koja još hrana može da bude teška za stomak, doktori objašnjavaju da svakako prejedanje preterano začinjene hrane može da oteža varenje i izazove grčeve u stomaku, što može da bude veoma neprijatno, pogotovo dok ste u vodi. Zato obratite pažnju na to!

Šta je sa al*oholom?
Al*ohol može negativno da se odrazi na zdravlje, pa čak i da bude fatalan u kombinaciji sa plivanjem. Činjenica je da konzumiranje al*ohola značajno povećava mogućnost da se udavite. To je zato što narušava koordinaciju, rasuđivanje, ravnotežu, reakciju na hladnoću i sposobnost plivanja.

Zato je sajvet da izbjegavate odlazak u vodu ukoliko ste popili više čašica al*ohola.

(MONDO)

Ne propustite