OVA RIBA ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM: Smanjuje holesterol, spriječava anemiju, a ima još 3 nevjerovatna dejstva!

Porodica i zdravlje
OVA RIBA ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM: Smanjuje holesterol, spriječava anemiju, a ima još 3 nevjerovatna dejstva!
Obavezno je uvrstite u svoj jelovnik!

Obavezno je uvrstite u svoj jelovnik!

Riba Bakalar potiče sa severnog Atlantika obiluje hranljivim materijama, može da teži i do 200 kilograma i živi do 20 godina! Naime, ova namirnica ima veoma mnogo vitamina, minerala i zdravih masti.

Najviše sadrži vitamin B12, koji je veoma bitan za održavanje dobre krvne slike i spriječavanje anemije, a ima i brojne benefite za nervni i cirkulatorni sistem.

Takođe, Bakalar je izvor proteina sa niskim sadržajem masti, što ga čini odličnim izborom za ljude koji imaju problema sa srcem, krvnim sudovima i holesterolom.Osim toga, sadrži značajnu količinu joda, koji je važan mineral za regulisanje hormona štitne žlijezde! Konzumiranje dovoljno joda može pomoći u spriječavanju problema kao što su struma i simptomi hipotireoze.

Dakle, fenomenalan je izvor sljedećih supstanci:

    Vitamina B12
    Niacin
    Fosfor
    Selen
    Omega-3 masne kiseline
    Jod

Ima zaista brojna blagotvorna dejstva po organizam čovjeka!

Smanjuje holesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste ribe, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Kako naše tijelo uglavnom ne proizvodi dovljno ovih masnih kiselina, mora da ih nadomijesti kroz namirnice. Dobijanje dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog holesterola.Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Pokazalo se da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 procenata. Konzumiranje ribe poput bakalara najmanje jednom nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Harvarda, navodi da unos ribe doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih ćelija i takođe štiti od abnormalnih srčanih ritmova.

Može smanjiti rizik od raka

Naime, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a bakalar je bogat ovim važnim hranljivim materijama. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog crijeva u ranim stadijumima bolesti, ali se preporučuje konsultacija sa ljekarom pre uzimanja dijetetskih suplemenata.

Poboljšava funkciju mozga

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji objavili su da ishrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje uticaj gena koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Takođe, normalni nivoi folata i vitamina B12 u krvi su povezani sa smanjenim nivoima demencije ili drugim kognitivnim oštećenjem. Sve ove prednosti se nalaze u bakalara.

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tokom nedelju dana bi obezbjedilo 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

Zbog prekomjernog izlova, sada je zaštićen propisima o ribolovu koji imaju za cilj da povećaju njegovu populaciju, dok je i dalje dozvoljeno da ga upecate.

stil.kurir.rs

Ne propustite