Šteta: Rekonstrukcija tramvajske pruge ide po planu, neću dati ostavku

Aktuelno
Šteta: Rekonstrukcija tramvajske pruge ide po planu, neću dati ostavku
O aktuelnim temama vezanim za saobraćaj u Kantonu Sarajevu danas je za N1 govorio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta. 

O aktuelnim temama vezanim za saobraćaj u Kantonu Sarajevu danas je za N1 govorio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta. 

Iako su energenti zbog rata u Ukrajini poskupjeli, Šteta kaže da su učinili sve da građanima Kantona Sarajevo olakšaju i cijene karata gradskog prijevoza snize.

“Nije bilo jednostavno. Imali smo zahtjeve prijevoznika za povećanje cijena karata zbog poskupljenja energenata. Mi smo pokušali olakšati građanima da prijevoznicima povećamo određene subvencije i da spustimo cijenu karte kako bi povećali broj putnika. To će trajati do kraja ove godine, ali ćemo kada budemo planirali budžet u septembru ići na to da bude javni prijevoz još jeftiniji”, kaže Šteta.

Rekonstrukcija pruge i obećanje

Kaže da je saobraćajna infrastruktura bila zapuštena u posljednjih 25 godina i da to pokušavaju promijeniti rekonstrukcijom tramvajske pruge, trolejbuske mreže i kupovinom novih vozila. Trenutno se vrše radovi na rekonstrukciji tramvajske dionice od Ilidže do Čengić Vile, a Šteta je kazao kako će podnijeti ostavku ako ona ne bude okončana do 1. septembra ove godine.

“Jako puno se o tome priča i velika je pažnja usmjerena prema mom obećanju. Ja moram istaći da trenutno što se dešava na radovima pruge daje za pravo da kažem da neću dati ostavku. To sam izjavio u tom momentu da potaknem na odgovornost nas u izvršnoj vlasti. Mi do sada nismo imali slučaj da je neki projekt bio završen u roku. Mi kada završimo prvu fazu, završili smo 70 posto dionice”, ističe Šteta.

Mišljenja je da saopćenja koja izdaje SDA kako bi doveli u pitanje ove projekte pokazuju ustvari koliko su oni nemoćni.

“Ja bih volio da se pohvalimo ko je šta uradio i da se tu nadmećemo.”

Šteta kaže da je tender za dionicu Ilidža – Hrasnica završen i da su se prijavile firme iz Turske i Kine kao izvođači radova.

“Moja želja je da potpišemo vrlo brzo ugovor, a sada se gleda dokumentacija i bira izvođač radova na toj dionici”, dodaje Šteta.

Ministar kaže da je dobro to što se cijene ne tržištu stabilizuju, posebno željeza i čelika i da bi cijena mogla biti prihvatljiva kada se ugovor bude potpisivao.

Trolejbuska mreža do Vogošće

Dodao je kako se intenzivno radi na raspisivanju tendera za rekonstrukciju trolejbuske mreže prema Vogošći koja je devastirana u proteklom ratu i da će i to uskoro biti akuelno.

“Ta mreža u Vogošći od rata ne funkcioniše. Mi smo raspisali tender za obnovu trolejbuske mreže do kraja ovog mjeseca. To se može napraviti iako nemamo ništa kontaktne mreže i nadam se da bi iduće godine mogli početi sa vraćanjem trolejbusa u Vogošću”, naveo je Šteta.

Kada je riječ o GRAS-u i dugovanju tog javnog preduzeća uz blokirane račune, Šeta je kazao kako polako ali sigurno saniraju pričinjeno teško stanje.

“Danas radnicima ne kasne plate, uvezan im je staž, 1.500 predmeta tužbi iz 2006. su nama dospjeli na sto i mi smo to sanirali. Sav dug struje smo platili. Imamo još velika potraživanja za PDV, tu imamo kašnjenja. Idemo u restruktuiranje GRASA, a formiraćemo novo preduzeće i tako će i GRAS biti funkcionalniji”, kaže Šteta.

Za kraj je rekao da nema tenzija između vladajuće “Trojke” u KS i da imaju jasne principe koje ih obavezuju. Dodao je da mu je drago što sve probleme iznose javno i transparentno i da koalicija nije dovedena u pitanje.

Ne propustite