Ako je čistite ovako NASTAJU TRAJNA OŠTEĆENJA: Ovako uništavate ravnu ploču, SVI PRAVE ISTU GREŠKU!

Praktična žena
Ako je čistite ovako NASTAJU TRAJNA OŠTEĆENJA: Ovako uništavate ravnu ploču, SVI PRAVE ISTU GREŠKU!
Očistite trajnu ploču bez bojazni da ćete je oštetiti.

Očistite trajnu ploču bez bojazni da ćete je oštetiti.

Sve više domaćica se odlučuje za kupovinu ravnih keramičkih ploča za kuvanje, koje pored toga što lijepo izgledaju, brže se zagrijavaju i skrajuću vrijeme provedeno pored šporeta.

Iako je njeno čišćenje i održavanje daleko jednostavnije od klasičnog šporeta, na neke stvari morate da obratite posebnu pažnju, ukoliko želite da dugo bude sjajna i bez trajnog oštećenja. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje većina pravi.

1. Odlažete čišćenje

Što se duže ostaci hrane ili masnoće zadržavaju na ploči, čišćenje će biti zahtevnije i veća je šansa da ćete je ogrebati prilikom ribanja. Najbolje bi bilo da je očistite odmah nakon kuhanja, ukoliko ima potrebe za tim. Isto važi ukoliko ste prosuli samo vodu, jer kamenac će se brzo nahvatati i ostaviti mrlje.

2. Čistite ploču dok je još vruća

Prije nego što prionete na čišćenje, ploča mora u potpunosti da se ohladi. Ponekad u žurbi ignorišemo ovo, pa može da se desi da mrlju još više "zapečemo", dodavajući sredstvo za čišćenje na još toplu površinu.

3. Koristite abrazivna sredstva

Preskočite bilo kakva sredstva koja u sebi sadrže abrazive, hlor, izbeljivač ili bilo koju drugi sastojak, koji može da ošteti i nagrize površinski sloj keramičke ploče.

4. Koristite deterdžent za pranje sudova

Iako je nezamjenjiv za skidanje masnoće i tvrdokornih mrlja na vašem posuđu, nikako ne bi trebao da ga koristite za čišćenje ravne ploče. Hemikalije koje se nalaze u njemu stvaraju sloj na staklu koji trajno može da utiče na izgled vašeg šporeta.

5. Ne sušite je nakon ribanja

Jedna od stvari kod koje mnogi greše je ta da nakon ribanja ostave ploču da se sama osuši na vazduhu. Na taj način rizikujete da na njoj ostanu trajnje mrlje, koje kasnije nećete moći da uklonite. Najbolje bi bilo da je nakon ribanja odmah prebrišete čistom pamučnom krpom. Takođe, izbegavajte papirne ubruse za brisanje, jer oni vremenom znaju da oštete površinski sloj.

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite