Logoraši iz Mostara pisali ambasadoru Izraela: Ne dajte da vas Čović obmane

Bosna i Hercegovina
Logoraši iz Mostara pisali ambasadoru Izraela: Ne dajte da vas Čović obmane
Udruženje logoraša Mostar uputilo je otvoreno pismo Noahu Galu Gendleru, izraelskom ambasadoru za Bosnu i Hercegovinu nakon što je izraelska ambasada saopćila da podržava izmjene Izbornog zakona BiH koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom.

Udruženje logoraša Mostar uputilo je otvoreno pismo Noahu Galu Gendleru, izraelskom ambasadoru za Bosnu i Hercegovinu nakon što je izraelska ambasada saopćila da podržava izmjene Izbornog zakona BiH koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom.

Potpisnik pisma je predsjednik ovog Udruženja Emir Hajdarević koji je ovom prilikom rekao da se obraća izraelskom ambasadoru uime logoraša koji su, kako kaže, preživjeli, torture i poniženja najgore vrste u logorima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tokom otvorene i presuđene agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Ratni zločini, etničko čišćenje i organizovanje logora, HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. ‘Hrvatske Republike Herceg Bosna’, pred Haškim tribunalom je okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat. Kompletno rukovodstvo ‘HZHB’ proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima”, navodi se u pismu.

Dalje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović spomenut kao dio tog sistema uz isticanje da je on tada bio direktor kompanije “Soko”.

“Koji je tadašnju poziciju koristio da logoraše bošnjačke nacionalnosti dovodi na prinudni radni angažman u kompaniju ‘Soko’, o čemu postoje vjerodostojni dokumenti. Vjerujem da Vam, s obzirom na iskustva Vašeg naroda, ovo zvuči itekako poznato i izaziva brojne asocijacije. Dragan Čović nikada se nije javno ogradio od toga, kao ni od zločina presuđenih u Hagu, već je, upravo suprotno, nastavio da daje podršku presuđenim zločincima, poput Darija Kordića, ali i ekstremistima koji i dalje promoviraju ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Ko su bile ustaše i kakve su zločine počinile, Vama ne treba objašnjavati”, naglašeno je.

Zbog svega toga, kako se ističe dalje u pismu, logoraši iz Mostara su iznenađeni podršci Čoviću koje je pružila ambasada Izraela.

“U vezi sa reformama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini iako ti isti ni nakon 30 godina žrtvama njihovih tortura ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bi odali poštu svojim sapatnicima. Prijedlozi koje zagovara HDZ, upakovani u tzv. ‘legitimno predstavljanje’ i ‘ugroženost Hrvata’, a koje ste Vi podržali, klasična su manipulacija kako bi se došlo do ispunjenja ratnih ciljeva koje nisu ispunili u ratu, a sada bi da ih provedu u miru. Njima se zagovaraju dodatne etničke podjele i ugrožavaju prava manjina, uključujući i zajednicu Jevreja u BiH”, dodaje se.

Zatim su u pismu podsjetili na presudu Sejdić-Finci.

“Jedna od presuda Evropskog suda za ljudska prava uslijedila je upravo po tužbi uvaženog Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH, zbog nemogućnosti da Jevreji bude birani na važne državne funckije. Upravo Dragan Čović i njegov HDZ već 13 godina onemogućavaju implementaciju te presude. Poštovani ambasadore, ne dajte se izmanipulirati slakorječivošću Dragana Čovića. Ne dajte da vas obmane i uvuče na pogrešnu stranu. Jasno nam je da cijenite činjenicu da su u Mostaru promijenjena imena ulica koja su nosila imena ustaških zločinaca, ali tu promjenu nisu učinili zato što zaista to osjećaju nego su isto učinili pod jakim pritiskom raznih udruženja. Morate znati da to nije zasluga Dragana Čovića, već nas, običnih, normalnih Mostaraca i svih građana BiH, koji smo vršili konstantan pristisak da se ti sramotni relikti nacizma uklone”, stoji u pismu.

Govoreći dalje o ulicama, iz Udruženja su naveli da nazivi jesu promijenjeni, ali da se postavlja pitanje zbog čega se ikada slavila ustaška ideologija.

“I zašto je trebalo tri decenije pritisaka da HDZ i Dragan Čović izmijene te nazive. Urađeno je to upravo kako bi dobio podršku za svoj manipulativni Izborni zakon, kojim bi se uveo novi aparthejd i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima BiH. Takvim Izbornim zakonom, uz ostalo, ne samo da ne bi bila uklonjena diskriminacija nad Jevrejima, nego bi njihova prava bila dodatno ugrožena. Uvjeren sam da nećete dozvoliti da budete uvučeni u tu nečasnu priču, te da ćete pri formulisanju budućih stavova svakako uzeti u obzir i stavove Jevrejske zajednice u BiH. Neću Vas podsjećati na višestoljetno prisustvo Jevreja u Bosni i Hercegovini, sve historijske okolnosti koje su pratile njihov život u našoj zemlji, kao ni na to kada i ko je ugrožavao njihova prava, a ko ih je štitio. Vjerujem da sve to jako dobro znate”, poručeno je.

Podsjetimo, iz ambasade Izraela su naveli da su prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata dobrodošli, a na to su reagovali danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Nikšić je zatražio hitnu reakciju na skandalozne ocjene Izraela o BiH, dok je Komšić poručio da stavovi izraelske ambasade imaju niz kontradiktornosti i da to trebaju posjaniti.

Ne propustite