Ako ste mislili da je Hrvatska skupa, varate se. Pogledajte ovaj račun

Zanimljivosti
Ako ste mislili da je Hrvatska skupa, varate se. Pogledajte ovaj račun
S dolaskom turista i ljetne sezone, u Hrvatskoj često svjedočimo nemilim scenama po raznim mjenjačnicama, gdje se na dosta nepošten način želi doći do koje kune više.

S dolaskom turista i ljetne sezone, u Hrvatskoj često svjedočimo nemilim scenama po raznim mjenjačnicama, gdje se na dosta nepošten način želi doći do koje kune više.

Prije nekoliko dana, primjerice, jedan čitatelj portala Net.hr požalio na situaciju koju je doživio u Splitu, gdje su mu eure u kune mijenjali po kursu 7, iako je HNB-ov kurs na dan kada je mijenjao eure, 1. augusta, bio 7,536651.

Čitatelj koji se požalio na ovu lošu praksu tako je za 40 eura (80 KM) dobio 280 kuna (73 KM), što znači da je mjenjačnica uzela 20 kuna (oko 7 KM), s obzirom na to da je bi po službenom prodajnom kursu HNB-a za tih 40 eura dobio 301,46 kuna.Zbog takvih i sličnih primjera, često je jug Hrvatske na meti kritika jer "žele oderati turiste do kraja".

No, ako ste mislili da su ovakve scene moguće samo u Hrvatskoj, gadno biste se prevarili, jer i u zapadnom svijetu "deru" turiste gdje god stignu. Najsvježiji primjeri takve prakse dolazi iz Austrije i Švicarske. Nedavno su novinari Neta boravili u jednom austrijskom gradiću koji se nalazi u blizini granice sa Švicarskom, a u kojem svoje vrijeme i odmor vole provoditi i bogati Švicarci.

Prvi primjer gdje su ostali iznenađeni, a gdje su shvatili da i Austrijanci znaju oderati svoje turiste, bio je na žičari koja vodi do popularnog jezera Lünersee. Cijena vožnje žičarom iznosila je 18,90 eura (oko 38 KM), a osim karticama i eurima, vožnju možete platiti i u francima. Ništa tu ne bi bilo čudno da im tečaj kojeg primjenjuju nije bio, u najmanju ruku čudan.

Naime, ako su kojim slučajem turisti željeli platiti u francima, vožnja bi ih koštala 22 franka, što je zapravo kada preračunate 22,52 eura (oko 45 KM), pošto je franak trenutno jači.Ništa bolji nisu niti Švicarci, koji nesretne turiste deru odmah po prelasku granice. Da biste se vozili njihovim autocestama, potrebno je kupiti godišnju vinjetu čija je cijena 40 franaka, a osim u švicarskoj nacionalnoj valuti, odmah na granici možete ju platiti i u eurima. Dakako, za nešto veću cijenu.

U mjestu Diepoldsau gdje se nalazi granični prijelaz, vinjete na malom kiosku možete kupiti samo kešom za 40 franaka, ili 45 eura plaćate li tom valutom, iako bi cijena u eurima trebala biti oko 41 euro prema trenutnom tečaju. Dakle, mrtvi hladni Švicarci će vas, ako ste nepažljivi, oderati za 30 kuna (oko 8 KM) u slučaju da niste promijenili novac.

Ne propustite