OBRATITE PAŽNJU NA OVIH PET ZNAKOVA: Naučnici tvrde da se simptomi infarkta javljaju i mjesec dana ranije, evo kako ih prepoznati!

Objavljeno:08.08.2022 - 12:07
A A A Times Arial

Ovo je veliko otkriće za terapiju bolesnika sa sklonošću kardiovaskularnim bolestima i nastanku ugrušaka.

Najveći broj ljudi doživi infarkt ili moždani udar oko 6:30 izjutra, prenos Dejli Mejl, a razlog su nivoi proteina u krvotoku.

Naime, naučnici su analizirali protein Plazminogen aktivator inhibitor, koji usporava metabolizam krvnih ugrušaka. On je na vrhuncu rano ujutro, čime je povećan rizik od moždanog i srčanog udara.

- Ovo je veliko otkriće za terapiju bolesnika sa sklonošću kardiovaskularnim bolestima i nastanku ugrušaka, a može poslužiti i u boljem tempiranju terapije - rekao je autor studije, dr Frenk Šir. Naučnici planiraju šire studije na temu povezanosti tjelesnog časovnika i ovog proteina.

SIMPTOMI KOJI MOGU DA NAJAVE INFARKT

Pojedini simptomi infarkta mogu da se jave čak i mjesec dana prije srčanog udara:

UMOR

Ako dođe do sužavanja arterija, srce dobija manje krvi od uobičajene količine, zbog čega mu je rad otežan. To je razlog zbog čega se uvijek osjećate umorno i pospano.

KRATAK DAH

Kada srce dobija manje krvi, to znači i da pluća dobijaju manje kiseonika. Ako iznenada imate problema sa disanjem, svakako treba da se obratite ljekaru, jer je moguće da se sprema srčani udar.

SLABOST

Ako osjećate slabost koja vam je neobjašnjiva, moguće je da je došlo do sužavanja arterija zbog čega krv ne cirkuliše kako treba. Tada ni mišići ne dobijaju sve što im je potrebno i moguće je da dolazi do nesvjestice.

HLADAN ZNOJ I VRTOGLAVICA

Loša cirkulacija znači i da je protok krvi u mozgu ograničen, što je opasno po život. U takvim stanjima, osjećate vrtoglavicu i zbunjenost i ovo su simptomi koje nikako ne treba zanemariti.

PRITISAK U GRUDIMA

Rani simptomi srčanog udara uključuju i nemir i pritisak u grudima, manji bol ili povišen pritisak, a ti problemi javljaju se sve češće kako se bliži dan infarkta.