ENDOKRINOLOG TIJANA DANGUBIĆ TVRDI: Uzrok sala na stomaku nije loša ishrana, evo gdje griješite pa vam se gomilaju masne naslage!

Porodica i zdravlje
ENDOKRINOLOG TIJANA DANGUBIĆ  TVRDI: Uzrok sala  na stomaku nije loša ishrana, evo gdje griješite pa vam se gomilaju masne naslage!
Ovo je okosnicu tjelesnog sistema za odgovor na stres i ključ za vitku liniju

Ovo je okosnicu tjelesnog sistema za odgovor na stres i ključ za vitku liniju

Često se kaže da se danas veoma "brzo" živi, što prouzrokuje brojne posljedice. U takvim okolnostima je stres neizbježan. Upravo je on zadužen za mnoge zdravstvene porbleme u vašem organizmu, kao i uporno salo na stomaku.

Šta se dešava sa tijelom kada se sa nekim posvađate ili se iznervirate?

Onog trenutka kada nastupi stres, nadbubrežne žlijezde počnu da luče sterodini hormon – kortizol. Naravno, on donodi benefite našem zdravlju. Ali, sa druge strane, ukoliko ga ima previše u dužem vremenskom periodu, prouzrokuje u našem organizmu brojne probleme. Iz tih razloga je veoma važno da držite nivo ovog hormona pod kontrolom i to na prirodan način.

- Nivo kortizola je generalno viši ujutru, a potom njegov nivo opada tokom dana. Ima ulogu u regulaciji šećera u krvi, upravljanju načinom na koji tijelo koristi ugljene hidrate, masti i proteine, manjnjuje upale, regulisanju ciklusa spavanja,kontroli krvnog pritiska ali i funkciju centralnog nervnog sistema – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog, za "Telegraf".

I naglašava da je lučenje kortizola korisno u situacijama kada je tijelo u nekoj vrsti “opasnosti”. Tada on dovodi do oslobađanja glukoze koja obezbjeđuje brzu energiju, kao i do povećanja pritiska koji pospješuje prokrvljenost mišića.

Problem je što se u bilo kojoj vrsti stresa luči povećana količina kortizola koji tada ima negativne efekte, naročito ako dugo traje. Zato se često naziva i hormon stresa.

– Tada dolazi do povećanog nivoa šećera u krvi, ali i insulina koji to pokušava da kompenzuje tako što se stvara veća količina masnog tkiva, a samim tim i gojaznost koja je osnova za hroničnu upalu cijelog organizma i za pojavu mnogih bolesti – kaže dr Dangubić.

Simptomi povećanog lučenja kortizola su:

    dobijanje na tjelesnoj težini na stomaku i u gornjim partijama leđa,
    povišen pritisak,
    pojava osteoporoze,
    slabost mišića,
    akni,
    strija na tijelu,
    hroničnog umora,
    glavobolje,
    nervoze,
    pojačana žeđ,
    češće mokrenje,
    promijene raspoloženja,
    smanjen seksulani nagon.

 

Ne propustite