Nastavljeni sukobi u Gazi, ništa od prekida vatre

Svijet
Nastavljeni sukobi u Gazi, ništa od prekida vatre
.

Islamski džihad ispalio je više od 50 raketa na Izrael, uključujući i područje Tel Aviva, večeras, pred očekivani prekid vatre koji je trebalo da stupi na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu (19 po srednjeevropskom).

Protivvazdušna odbrana je aktivirana i dvije rakete su presretnute iznad Tel Aviva, a jedna iznad međunarodnog aerodroma Ben Gurion i niko nije ranjen, javili su izraelski mediji.

U pojasu Gaze je saopšteno da ima žrtava u izraelskom napadu iz vazduha na jedno vozilo, kao i u napadima na sjever te palestinske teritorije.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je danas popodne, na sastanku sa gradonačelnicima gradova u blizini pojasa Gaze, da su ciljevi izraelske ofanzive postignuti i da se ona privodi kraju, jer nema svrhe da se nastavi.

Izraelska vojska je očekivala pojačanu vatru iz Gaze sve do početka primirja i da Islamski džihad pokuša da nanese maksimalnu štetu dok još uvijek može.

Izraelski napadi na ciljeve te organizacije su nastavljeni tokom cijelog dana, kao i baražna raketna vatra iz pojasa Gaze,usmerena i na grad Berševu prvi put u ovom najnovijem sukobu.

Strani mediji su izjvestili da prekid vatre kojem je posredovao Egipat ima odobrenje Hamasa, vladajućeg u Gazi koji se nije mješao u sukob.

Neki mediji na arapskom su objavili da je Izrael odbio da oslobodi operativce Islamskog džihada uhapšene u vojnim racijama na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Na osnovu dogovora otvoriće se navodno dva granična prelaza u pojas Gaze i isporučiće se gorivo za električnu centralu u pojasu Gaze koja je juče zatvorena zbog nestašice dizela.

Prema podacima Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas, na vlasti u pojasu Gaze, u izraelskoj ofanzivi na tu enklavu poginuo je najmanje 41 Palestinac, među kojima 15 djece i četiri žene, a 311 je ranjeno, prenio je Frans pres.

Na Izrael je ispaljeno oko 580 raketa, preneo je AP.

Izraelski mediji prenijeli su naknadno izveštaj Al Džazire da je objava početka primirja odložena zbog zahtjeva Islamskog džihada da Egipat pruži garancije da će zatvorenici iz te organizacije biti pušteni na slobodu,kao i da će Izrael prekinuti napade na Gazu.

Izvor:N1

Ne propustite