Dogovoren prekid vatre između Izraela i Palestine od večeras

Objavljeno:07.08.2022 - 17:13
A A A Times Arial

Izrael i Palestina dogovorili su prekid vatre u Gazi od nedjelje navečer na prijedlog Egipta, objavili su izvori, nakon što je Izrael gađao palestinske ciljeve tijekom vikenda, natjeravši palestinske vojne grupe da gađaju njegove gradove raketama većeg dometa. 

Egipatski sigurnosni izvor rekao je da se Izrael složio s prekidom vatre. On bi navodno trebao stupiti na snagu u 19,00 sati.

Kairo još uvijek čeka palestinski odgovor.

“Izraelska strana prihvatila je prekid vatre”, rekao je egipatski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, ali nije dao nikakve precizne vremenske okvire tog prekida vatre.

Prekid vatre postignut je uz posredništvo Kaira, prve arapske zemlje koja je s Izraelom potpisala mir 1979.

U međuvremenu nastavlja se najjači sukob između Islamskog džihada i Izraela od kratkog rata prošle godine.

Rasplamsavanje sukoba koje podsjeća na uvod u prethodne ratove u Gazi, zabrinulo je svjetske sile.

Međutim, relativno je obuzdano jer je Hamas, vladajuća skupina u Pojasu Gaze i moćnija sila od Islamskog džihada kojeg podupire Iran, dosad ostao izvan sukoba.

Dužnosnici u Gazi rekli su da je u izraelskim napadima koji traju od petka poginuo 31 Palestinac, od kojih su najmanje trećina civili  među kojima ima i djece.

Izraelske vlasti osporavaju ovaj broj i tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

Rakete iz Gaze paralizirale su veći dio južnog Izraela i poslale stanovnike u gradovima uključujući Tel Aviv i Ashkelon u skloništa.

U nedjelju ujutro, Islamski džihad proširio je svoje napade kako bi pucao prema Jeruzalemu u osveti za noćno ubojstvo svog zapovjednika u južnoj Gazi, drugog takvog visokog časnika kojeg je izgubio u borbama.

Izrael tvrdi da od početka svoje operacije u petak gađa objekte Islamskog džihada, čijih je 15 boraca ubijeno. Tvrdi da protiv njih vodi “preventivni rat”.

Izvor:N1