PASTERIZUJTE ZIMNICU U RERNI: Zaboravite na lonac pun vode, naučite ovaj trik i jednostavno stavite tegle na tepsiju!

Praktična žena
PASTERIZUJTE  ZIMNICU U RERNI: Zaboravite na lonac pun vode, naučite ovaj trik i jednostavno stavite tegle na tepsiju!
Pasterizacija tegli je veoma važna aktivnost prilikom pripreme domaćih zimnica

Pasterizacija tegli je veoma važna aktivnost prilikom pripreme domaćih zimnica

Prilikom pasterizacije tegle zagrevamo na visoku temperaturu, što spriječava da se hrana kasnije pokvari. Obično se to radi u loncu čije dno je pokriveno krpom. Zatim se napuni vodom i prokuhaju se tegle 3/4 visine u vodi. Veoma je važno da tegle ne budu potpuno pod vodom i da ne dodiruju stranice.

Konvencionalna pasterizacija tegli je naravno efikasna. Međutim, nije baš zgodna. Nekada naše bake nisu imale veliki izbor, ali danas u kuhinji imamo uređaje koje možemo koristiti za pasterizaciju tegli.

Pasterizacija tegli u rerni

Suha pasterizacija je mnogo pogodnija. Za ovo možemo koristiti rernu koja lako dostiže temperature potrebne za ubijanje mikroorganizama u našim konzervama. Postoji samo jedan uslov - ne smete stavljati foliju i gumice na teglu.

Pripremite pleh, pa na njega stavite kuhinjsku krpu kako tegle ne bi stajale direktno na njemu. Zatim zagrijte rernu na 120 stepeni. Ako stavljamo vruću zimnicu u tegle, stavite ih u prethodno zagrijanu rernu. Ako su već hladne, stavite ih u uređaj dok se već zagrijava. Ovo čuva tegle od lomljenja.

Tegle u rerni se drže 30 minuta. Poslije ovog vremena, međutim, ne vadimo ih odmah, već samo otvaramo vrata da se ohlade sat vremena. Poslije ovog vremena, možemo ih staviti u ostavu.

Ne propustite