Ruski izaslanik: Pregovori Irana i SAD-a o nuklearnom sporazumu su jako ozbiljni

Objavljeno:05.08.2022 - 19:08
A A A Times Arial

Foto: EPA

PREGOVORI Irana i SAD-a o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su u "ozbiljnoj" atmosferi, rekao je ruski izaslanik na pregovorima.

SAD se iz sporazuma svjetskih sila i Irana, kojim je Teheran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, povukao 2018., što je potaknulo Iran da oko godinu dana kasnije počne kršiti odredbe dogovora koji se tiču nuklearne energije.

Posredni pregovori Teherana i Washingtona nastavljeni su u četvrtak sastankom glavnog iranskog pregovarača Alija Bagherija Kanija i koordinatora Europske unije Enriquea More. Teheran je u lipnju, prema više izvora, uklonio glavni kamen spoticanja - zahtjev da se Iranska revolucionarna garda (IRGC) izostavi iz američkih sankcija.

Visoki iranski dužnosnik je jučer natuknuo da to pitanje više ne bi trebalo predstavljati prepreku kada je riječ o napretku u pregovorima. "Imamo vlastite prijedloge o kojima će se razgovarati u Beču, uključujući postupno ukidanje sankcija IRGC-u", rekao je iranski dužnosnik.

"Ozračje na pregovorima je ozbiljno"

Nakon sastanka s Kanijem, ruski izaslanik Mihail Uljanov je rekao da "možda neće biti lako proći kroz cilj te će vrijeme reći hoće li uspjeti ili ne". "Ali općenito, ozračje na pregovorima je ozbiljno", rekao je Uljanov.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby u četvrtak je kazao da su pregovori "u ovom trenutku gotovo završeni". Bagheri Kani je na Twitteru objavio da bi SAD trebao "pokazati zrelost i djelovati odgovorno". Malo je ostalo od sporazuma koji su 2015. uz Iran i SAD potpisali i Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka.

Iran odbija direktno pregovarati sa SAD-om te Mora juri od Bagherija Kanija do američkog posebnog izaslanika za Iran Roba Malleya.

Pregovori u Beču prekinuti su početkom godine jer je Teheran zahtijevao da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), svoje elitne snage sigurnosti, sa SAD-ova popisa stranih terorističkih organizacija (FTO). SAD je to odbio, a europski dužnosnik je u četvrtak kazao da će se o tome razgovarati u budućnosti, kada se SAD i Iran direktno sastanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?